Prioritet je dovršetak Ipsilona i zaštita izvornosti ulja

Druženje župana s novinarima (D. MEMEDOVIĆ)
Druženje župana s novinarima (D. MEMEDOVIĆ)

Na tradicionalnom blagdanskom prijemu za predstavnike medija, istarski župan osvrnuo se na najznačajnije događaje u godini na izmaku, ali i naveo neke od prioritetnih projekata koje županjska uprava planira realizirati u idućoj godini.

Kao ključne događaje koji su obilježili ovu godinu, naveo je početak izgradnje nove pulske bolnice te otvaranje studentskog doma i menze u Puli. Uz to, istaknuo je i dovršetak pilot projekta i otvaranje sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Valture.

Zadovoljan je i zbog velikog broja realiziranih projekata koji su se financirali iz europskih fondova te su kako kaže, obuhvatili cijelo područje Istre, spomenuvši pritom Kuću fresaka u Draguću, Speleo kuću u Vodicama, pulski Centar za popularizaciju znanosti, otvaranje posjetiteljskog centra Herman Potočnik Noordung u Puli te Bike centra u Tribanu.

- Ova je godina bila zahtjevna i dinamična, ali kada na kraju podvučem crtu, mogu konstatirati da je bila uspješna iz više razloga. Brojni projekti koje smo uz podršku gradova i općina uspjeli provesti  i dalje će biti prioritet te ćemo i iduće godine ulagati na način da u našim projektima bude zastupljena cijela Istra te da proračunska sredstva obuhvate sva sektorska područja - od kulture, socijalne zaštite, sporta, obrazovanja, turizma, gospodarstva, istaknuo je Flego.

Naglasio je da su u ovoj godini veliku pažnju pridavali realizaciji razvojnih projekata što, tvrdi, govori i podatak da je čak 30 posto proračunskog novca bilo uloženo u projekte koji potiču razvoj.

- Na vrijeme smo prepoznali krizu i poduzeli konkretne mjere štednje i smanjili troškove te sredstva prerasporedili na razvoj jer nismo htjeli dozvoliti da sami sebi postanemo svrha, ističe Flego.

Naglašava da će se iduće godine u Istri realizirati značajna ulaganja u  škole, izgradnju i nadogradnju domova za starije i nemoćne osobe što će znatno utjecati na podizanje standarda građana. Ulagati ćemo i u realizaciju hospicija, programe pomoći u kući i pomoćnika u nastavi, naglasio je župan spomenuvši i ulaganja u istarske plaže kako bi se pomoglo i privatnom sektoru za još bolje turističke rezultate.

Po njegovim riječima, nastavljaju se i ulaganja u infrastrukturu kako bi se zaštitili izvori pitke vode i omogućila zaposlenost građevinskom sektoru, a najvažnije što očekuje jest da se konačno krene u gradnju punog profila Istarskog Ipsilona.

- Vjerujem da će nakon dosta godina čekanja nadležno ministarstvo dati blagoslov na konačnu varijantu potencijalnog novog koncesijskog ugovora i da će Bruxelles takav model i odobriti. Iskreno se nadam da ćemo iduće godine u ovo doba imati 700-tinjak ljudi koji će biti angažirani i graditi na dionici od Rogovića do tunela. Uz to, nastaviti ćemo ulagati u naš identitet, zavičajnu nastavu, ali i štiti proizvode po teritorijalnom principu kao što smo to učinili s istarskim pršutom. Stoga očekujem da ćemo na nivou Europske unije po istom modelu uspjeti zaštiti i istarsko maslinovo ulje kao prehrambeni autohtoni proizvod, istaknuo je Flego.

Na kraju je zaključio da očekuje da će u ožujku biti usvojen novi županijski Prostorni plan koji će tvrdi, otvoriti vrata novim investicijama i doprinijeti tome da Istra i u buduće bude regija lider u Hrvatskoj. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter