Priopcenje Janšine stranke izazvalo skandal

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velik politicki skandal u Sloveniji izaziva priopcenje koje je na engleskom jeziku u utorak objavila Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, a u kojemu tvrdi da je država otkako je vodi ljevica upala u ekonomsku krizu, ali i u krizu politicke kulture, te izražava sumnju da ce sudenje oporbenom celniku Janezu Janši u "aferi Patria" biti pošteno.

Osobito je neugodna cinjenica što je izjava za medunarodnu javnost u kojoj se iznose "demokratski deficiti" vlade premijera Boruta Pahora vodeca oporbena stranka objavila na dan posjeta njemacke kancelarke Angele Merkel. Ona je u utorak u Ljubljani u službenim razgovorima poduprla Pahorovo nastojanje da dovrši strukturne reforme, ali se, kao predsjednica njemackog CDU-a koji politicki suraduje s SDS-om, pred kraj posjeta sastala i s Janšom.

Merkel i Janša su, prema priopcenju SDS-a koji se zalaže za prijevremene izbore, u 40-minutnom prijateljskom razgovoru razmijenili i "ocjene o politickoj i predizbornoj situaciji u obje države".

U dokumentu SDS-a se medu ostalim govori o politickom i gospodarskom stanju u Sloveniji te zagovara teza da je Pahorova vlada neuspješna i da državu "svaki dan zaduži za novih deset milijuna eura" pa su, tvrdi se, nakon raspada njegove cetvorostranacke koalicije nužno potrebni prijevremeni izbori još ove godine.

U priopcenju se takoder navodi da je sadašnja vlada državu gurnula u "agoniju" gospodarske krize iz koje su jedini izlaz prijevremeni izbori, ali da u Sloveniji uz to postoji deficit u politickoj kulturi te da sadašnja vladajuca koalicija ljevice "na iznenadujuci nacin brani vrijednosti jugoslavenkog komunizma". Pritom se kao posebno sporna navode imenovanja na neka najviša mjesta u pravosudu, sporno odlikovanje koje je predsjednik Danilo Tuerk dodijelio bivšem direktoru službe državne sigurnosti u vrijeme komunizma Ivanu Erženu, imenovanje jedne ljubljanske ulice prema Josipu Brozu Titu i slicni primjeri.

No, stranka, kojoj ispitivanja javnog mnijenja daju najviše izgleda za pobjedu na sljedecim parlamentarnim izborima, u priopcenju za medunarodnu javnost posebno upozorava na sudenje do kojega bi uskoro moglo doci optuženima u "aferi Patria", medu kojima je i predsjednik te stranke i bivši premijer Janez Janša.

Janšu se u optužnici zajedno s još pet drugih osoba sumnjici u korupcijskom skandalu vezanom za nabavu oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijeme kad je Janša bio predsjednik vlade. Sumnjicenja da su on osobno ili njegova stranka od finskog proizvodaca oružja Patria za sklopljen ugovor od 278 milijuna eura primali nezakonite provizije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter