Priopćenje Istre 1961: Belle nije žrtva

(Snimio Manuel ANGELINI)
(Snimio Manuel ANGELINI)

Ponukani najavom tužbe Henrija Bellea, napadača Splita protiv Igora Pamića, iz pulskog su se prvoligaša oglasili priopćenjem iz kojeg izdvajamo:

Posljednjih dana u dnevnom tisku trener NK Istra 1961 Igor Pamić našao se na "udaru" trenera Splita Tončija Bašića, brojnih novinskih kuća i web-portala, koji su njegovu izjavu o ponašanju igrača Henrija Bellea krivo prenijeli, odnosno predstavili ga kao "rasistu" što, naravno, nije točno.

Moramo naglasiti da Igor Pamić nije rasistički prije, za vrijeme ni poslije utakmice vrijeđao igrača Splita Henrija Bellea, što mogu potvrditi svi igrači Istre 1961 koji su bili na klupi za rezervne igrače te tehničko osoblje na pulskom stadionu koje je bilo neposredno kraj klupe, ali i četvrti sudac Igor Križarić. No, točno je da je upravo Henri Belle bio taj koji je svojim nekulturnim i neciviliziranim ponašanjem prije i za vrijeme utakmice vrijeđao pogrdnim riječima ne samo trenera Igora Pamića, već i druge igrače Istre 1961", Alena Pamića i Andreja Prskala, ali i gledatelje na stadionu Aldo Drosina.

Da je to točno prije svega govori i činjenica da je Belle u špaliru prije početka utakmice zaobišao rukovanje sa svim igračima Istre 1961, što se jasno vidi na televizijskoj snimci. Kakvo je to ponašanje jednog nogometaša i dojučerašnjeg igrača Istre 1961 prema dojučerašnjim suigračima s kojima je dijelio svlačionicu? Kakvo je to ponašanje prema navijačima u Puli koji su uvijek bili uz njega kad mu je bilo najteže?

Tu igračevu ružnu gestu primijetili su svi gledatelji na stadionu i normalno je da su tijekom utakmice bile povećane tenzije između Bellea i publike. No, to ga ne amnestira od odgovornosti da tijekom utakmice zbog svoje loše igre i nervoze psuje majku Igoru Pamiću. Međutim, kad mu trener Pamić uzvrati istom psovkom, onda se Pamić u javnosti predstavlja kao rasist, primitivac i slično. Točnije, odmah se stavlja u kontekst Belleove boje kože što je notorna glupost i neistina te nije ni u kakvoj vezi s ovim događajem. Zašto? Zato što su upravo Istra 1961, Grad Pula, Županija Istarska te brojni zaljubljenici nogometa u regiji uvijek štitili Bellea od rasističkih povika. Više puta su svi oni osudili takvo ponašanje i stali u njegovu zaštitu. Štitili su ga, na prijedlog Istre 1961, i Hrvatski nogometni savez i Udruga prvoligaša.

No, moramo biti iskreni i reći da je upravo Belle na prvenstvenoj utakmici u Osijeku nogom udario sakupljača lopti, nakon čega je dobio izravni crveni karton te nekoliko utakmica zabrane igranja. Da je to dijete iz Osijeka ili njegovi roditelji uzvratili ili odgovorili Belleu, da li bi oni bili rasisti?!

Uzgred ćemo napomenuti da nam nisu jasne insinuacije od strane trenera Splita Tončija Bašića koji kaže da je morao stati u zaštitu svojih igrača. S druge strane, Igor Pamić ne može stati u zaštitu svojih igrača koji su neprestano bili izloženi provokacijama i pogrdnim riječima od strane Bellea.

Henri Belle je za vrijeme utakmice u Puli navijačima na istočnoj tribini pokazivao srednji prst i hvatao se za međunožje, ali se takvom bezobraznom i nekulturnom ponašanju ne pridaje značaj, već se samo piše o njegovoj boji kože.

S obzirom na naprijed iznijeta utvrđenja, Istra 1961 i trener Igor Pamić ističu da se ovakvim medijskim tretmanom nanosi ogromna šteta klubu i treneru, jer se neprestano prikazuje u javnosti samo "jedna strana medalje", dok se ponašanje igrača Bellea koje je ispod svake razine i koje je bilo povod čitavom događaju uopće ne spominje.

Stoga smo željeli ukazati na takvo ponašanje Henrija Bellea koji u ovom slučaju nije nikakva žrtva kako se to u medijima pogrešno prikazuje, zaključuje se u priopćenju NK Istre 1961.


Podijeli: Facebook Twiter