Prinosi znatno manji, ali kvaliteta odlična

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Širom Istre, od Bujštine do Medulina, počela je berba grožđa. Međutim, da ne bude zabune, moramo naglasiti da se ove sezone nije dogodilo čudo prirode koje bi nagnalo grožđe da sazrije mjesec dana ranije nego što je uobičajeno, već se u pojedinim, rijetkim i odabranim vinogradima ovih dana grožđe bere samo i isključivo za proizvodnju pjenušaca. Proizvodnja pjenušaca u Istri strelovito raste, jer raste i tržišna potražnja za njima. Tkogod je i ranije proizvodio pjenušce, od ove će sezone svoju proizvodnju bitno povećati, a mnoge se istarske vinarije trude imati u svojoj paleti barem jedan pjenušac.

Grožđe se za pjenušac bere sada, tjedan do dva ranije nego što se inače beru tzv. rane sorte grožđa, zato jer su baš u ovoj fazi dozrijevanja u grožđu optimalni parametri za proizvodnju pjenušavog vina: kiseline su više, a šećeri niži nego što će biti kada to isto grožđe dosegne punu zrelost, optimalnu za proizvodnju mirnih vina.

Bijeli i crni sok pinota

Prva ovogodišnja berba grožđa za pjenušce započela je još prošli tjedan u vinogradima Višnjanštine iz kojih svoju proizvodnju opskrbljuje vinarija Misal Peršurić, jedina u Istri koja proizvodi isključivo pjenušce, i to 40 do 45.000 boca godišnje, te u svojoj paleti ima 11 pjenušavih etiketa. Od Ane Peršurić saznajemo da se od prošlog tjedna bere pinot crni čiji će se "bijeli sok" (odmah otočen, bez odležavanja na kožici, i zato bijele boje) koristiti za proizvodnju pjenušaca Misal Millenium i Misal Prestige, a "crni sok" (koji je nakon kraće maceracije dobio boju) za pjenušac Misal Rose. Do kraja sljedećeg tjedna pobrat će se sav crni pinot a zatim i chardonnay, slijede malvazija, muškat bijeli, muškat ruža, borgonja pa teran, i svih pet hektara na kojima raste sirovina za pjenušce Misal trebalo bi biti obrano do 1. rujna. Na pitanje je li zadovoljna kvalitetom ovogodišnje berbe, Ana Peršurić odgovara

- Očekivanja su nam ispunjena, jer ovo je bila jedna jako teška vegetacija budući da smo ozbiljniju kišu imali samo u lipnju, a kasnije je bilo i suše i vrućine i jakog vjetra. Na svu sreću nije nas zadesila tuča kao neke druge kolege. S obzirom na uvjete, imamo jako dobre, gotovo školske parametre za proizvodnju pjenušaca, i očekujemo dobre rezultate." Prvi pjenušci vinarije Misal Peršurić od sirovine iz ove berbe izaći će na tržište za doček nove 2020. godine, no većina će ih dulje odležavati i biti plasirana tek 2021.-2022. godine.

Kvaliteta odlična, urod podbacio

Zasad najveći proizvođač pjenušaca u Istri, s godišnjom proizvodnjom od 50.000 boca, je vinarija Cattunar u Novoj Vasi kraj Brtonigle. Franco Cattunar kaže nam da su se u njegovim vinogradima crni, sivi i bijeli pinot te malvazija za pjenušce počeli brati u četvrtak. "Kvaliteta je odlična, šećera ima koliko hoćeš, i zato ga treba pobrati što prije kako ne bi kiseline počele padati. Kvalitetu ćemo iz ove berbe imati, ali kvantitetu ne, jer je zbog nedovoljno oborina prinos pao na 55-60 posto od uobičajenog", kaže Cattunar. Nakon spomenutih sorti, za pet-šest dana počet će se u njegovim vinogradima brati i teran za proizvodnju pjenušca, a muškat ruža za istu svrhu brat će se još malo kasnije.

Cattunarova serija pjenušaca se inače zove Senator, i dosad su se na tržištu iz te serije pojavili pjenušci od muškata ruže, muškata momjanskog, te od malvazije. Od sirovine iz ovogodišnje berbe Cattunar priprema dva nova pjenušca: prvi put će napraviti pjenušac od terana, a u drugom novitetu pomiješat će bijeli, sivi i crni pinot s malvazijom. Cattunar inače većinu svojih pjenušaca proizvodi tzv. charmat metodom sa samo jednom fermentacijom u tanku, i jednogodišnjim odležavanjem na kvascima prije punjenja u boce. Prije nekoliko godina je sredstvima iz "vinske omotnice" u potpunosti opremio liniju za proizvodnju pjenušaca tako da sve proizvodne faze može obaviti sam, za razliku od većine drugih vinara koji svoje klasično proizvedene pjenušce (s drugom fermentacijom u boci) moraju voziti radi pojedinih proizvodnih faza, primjerice degoržiranja, kod onih koji opremu imaju, najčešće u Italiju. Franco Cattunar je također veliki zagovornik proizvodnje istarskih pjenušaca od istarskih autohtonih sorti grožđa, i često će reći da pjenušce od chardonnaya rade u cijelome svijetu, no samo se kod nas može napraviti pjenušac od malvazije.

Chardonnay za svaki slučaj

Vodnjanska vinarija Medea ove će sezone prvi put proizvesti pjenušavo vino, a grožđe za njega počelo se brati također jučer u četvrtak u vinogradu na lokalitetu Male Ševe, između Pule i Medulina. "Grožđe je izuzetno visoke kvalitete i očekujemo potpuni uspjeh", rekao nam je Medein enolog Marko Krstačić. Medein pjenušac bit će napravljen od malvazije, ali se za svaki slučaj bere i chardonnay, kojim će se, ako bude potrebno - a to će se ustanoviti u daljim fazama proizvodnje - popraviti osnovna sirovina od čiste malvazije. Predviđeno je da se za pjenušac pobere osam tona grožđa, za što je dovoljan jedan dan, procjenjuje Krstačić. I on nam je potvrdio da tržište sve više traži pjenušce, pa se zato i vinarija Medea odlučila upotpuniti svoju paletu jednim laganim pjenušavim vinom kakvo dosad nije imala. Inače, saznajemo od Medeina enologa, redovna berba ranih sorti u vinogradima ove vinarije počinje za otprilike dva tjedna: najprije će se brati chardonnay, pa zatim malvazija. (Piše Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)



Podijeli: Facebook Twiter