Princeza renesanse i njezine posebnosti

Diego Leverić izveo je skladbe Sylviusa Leopolda Weissa (Danilo MEMEDOVIĆ)
Diego Leverić izveo je skladbe Sylviusa Leopolda Weissa (Danilo MEMEDOVIĆ)

Posljednje ovogodišnje pulsko izdanje iz ciklusa edukativnih koncerata Glazbeni poučak održano je jučer u dva termina u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, a nastupio je svirač lutnje Diego Leverić koji živi i djeluje na relaciji Rovinj-Rim.

Program je bio naslovljen "Lutnja, princeza Renesanse", a

glazba za ovaj rijetko viđen instrument pisala se na poseban način. Weiss je bio najplodniji skladatelj za lutnju i njegova je glazba jedna od najznačajnijih iz perioda njemačkog baroka. Tijekom koncerta nazočni su mogli saznati zašto je ovaj mladi Rovinjac zavolio lutnju, što je to lutnja i kako ona zvuči.

Osnovci i srednjoškolci u publici

Leverić je nazočnim učenicima iz OŠ Stoja, Centar, Srednje glazbene škole i OŠ Juršići u prvom terminu, te potom učenicima iz Gimnazije i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u drugom terminu, objasnio što je to lutnja, njezino porijeklo te kako "funkcionira".

Ovom prigodom odabrane su glazbene partiture Sylviusa Leopolda Weissa (1687.-1750.) i to "Sonata 1 Weiss SW 33" (Prelude, Allemande, Courente, Bourée, Sarabande, Minuetto I e II,

Gigue) te "Suite 25 Weiss SW 49" (Allemande, Courante, Bourée,

Sarabande Grave, Minuetto, Presto).

Ciklus edukativnih koncerata odvija se jednom mjesečno za vrijeme nastavne godine, i to u zimskim mjesecima kako bi se održao kontinuitet glazbenih događanja. Kao što se priprema i organizira posjet školaraca kazalištu i dramskim predstavama, tako je zamišljen i Glazbeni poučak.

- Želimo stvoriti kod mladih naviku i interes praćenja ozbiljnijih i nešto drukčijih vrsta glazbe te da ju osjete uživo kao alternativu slušanju nosača zvuka na nastavi glazbenog u razredu. Naši su koncerti odlično prihvaćeni u školama u vidu terenske nastave i ulaze u nastavne kurikulume. Ciljevi koncerata su predstaviti odabrane glazbene pojmove, instrumente, skladatelje, izvođače koristeći interakciju s publikom i multimedijalne prezentacije te predstaviti suvremenu glazbenu scenu u Istri, približiti ju mlađoj publici na njoj prihvatljiv, suvremen način. Glazbeni poučak temelji se na stvaralaštvu domaćih kreativnih snaga, dosad se osim u Rovinju (10 godina) održavao u Pazinu (jednu godinu), Vodnjanu (jednu godinu) i Medulinu (dvije godine), kazala je Aleksandra Golojka, koja je uz Natašu Dragun voditeljica projekta. Obje su članice Istarskog pododbora HDGU-a.

Kako razumjeti glazbu

Već deset godina radi se sustavno na tome da se mladi naraštaji informiraju i upoznaju s vrijednim glazbenim umjetnicima naše regije na tome kako slušati, pratiti, i najvažnije, kako razumjeti glazbu kao specifičnu komunikaciju.

- Njegujemo i gradimo mladu publiku i nastojimo učiniti naše koncerte interesantnim i privlačnim mladima. Koncerti su metodički oblikovani i traju od 45-60 minuta, zaključila je Golojka.

Organizator koncerta je HDGU-ogranak Pula, a pokrovitelj Grad Pula. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter