Princ s ?ulovca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Sauvignon bijeli
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: vinarija Daruvar
Lokacija: ?ulovac, Slavonija
Temperatura serviranja: 10-12 Celzija
Gastro-preporuka: kozice na palenti
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 55 kuna (Cicibela, Rovinj)

Daruvar mi je drag grad jer sam u tom malom zapadnoslavonskom gradicu služio vojsku te mi je ostao u lijepom sjecanju. Grad ima dugu vinogradarsku povijest, a procvat doživljava u 18. stoljecu za vrijeme grofa Jankovica.

Ova vlastelinska obitelj imala je svoj dvorac koji je i danas centralno mjesto za visokokvalitetna vina vinarije Daruvar, a dvorac je obnovljen 1995. godine. Vinarija Daruvar posluje u sastavu tvrtke Badel 1862., a pod nasadima vinove loze ima otprilike 150 hektara, od cega se 30 nalazi na lokaciji donji Daruvar, a 120 na lokaciji ?ulovac.

Sortiment koji vinarija ima je: graševina (75 posto), sauvignon bijeli, rajnski rizling i chardonnay. Mjesto ?ulovac nalazi se oko 20 kilometara sjeveroistocno od Daruvara i smatra se jednim od najboljih vinogradarskih položaja u zapadnoj Slavoniji. Na lokaciji ?ulovac nalaze se vjerojatno najbolji nasadi sauvignona bijeloga u Hrvatskoj te ih vinarija ovdje posjeduje deset hektara. Danas bih se pozabavio sauvignonom bijelim iz berbe 2009.

Sauvignon bijeli je najnagradivanije vino vinarije Daruvar, a dobivao je nagrade i na ocjenjivanjima Vinitaly, Mundus vini i Decanter. Te se godine bralo sredinom rujna, a u berbi se najviše pažnje posvecuje aromatici grožda koja je za ovo vino najvažnija. Vino ima lijepu zelenkastožutu boju s malo zlatnih odsjaja te tamnozelenim rubovima, kristalno je bistro i djelomicno gusto.

Ima izraženu intenzivnost mirisa, što mu je glavna karakteristika, a kakvoca mirisa je izuzetno fina, dominiraju note voca i cvijeca. Prvo mi dolazi bazga koja je školski primjer mirisa za sauvignone, miris je svjež i elegantan, nakon cega list zelenog pomidora, a potom nota tropskog voca kao što su mango, papaja, cak i malo marakuje te na završetku i nota zelene trave. Miris je vrlo bogat i kompleksan te posjeduje široku paletu raznih aroma.

Okusom je polusuho te ima 5-6 grama neprovrela šecera, što mu daje nježnost okusa te mi se i tu javlja tropsko voce, kumkvat. Vino je djelomicno toplo i mekano, a s druge strane svježe, ukusno i mineralno.

Uravnoteženo je upravo zbog lijepog odnosa neprovrelog šecera i svježine, okus je intenzivan i trajan te je vino fino i punog tijela. Smatram da je harmonicno i spremno za konzumaciju te može trajati još barem dvije godine.


Podijeli: Facebook Twiter