Primorje, Istra i Gorski kotar najkriticniji prema policiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici Primorja, Istre i Gorskog kotara pokazali su se u istraživanju, u kojem je sudjelovalo 4.500 gradana iz svih dijelova Hrvatske, najkriticnijima prema policiji. Istraživanjem se pokušalo utvrditi percepciju gradana o osjecaju sigurnosti te o radu policije i dosadašnjim kontaktima s policajcima.

Zanimljivo je da je samo 53 posto gradana opcenito sklono vjerovati ljudima, a ispitanici usto uvjerljivo najmanje povjerenja gaje prema politickim strankama i Saboru, dok su na drugoj strani skale vojska i policija. Kolicinu kriminala u svojim mjestima cak 58 posto gradana ocjenjuje malom, dok je u skladu s psihološkim faktorom da se nesrece dogadaju uvijek nekom drugom cak 69 posto njih zakljucilo da je mala mogucnost da se baš oni nadu u ulozi žrtve. Na meti kritika gradana najviše su se našli prometni policajci. Naime, 12 posto ispitanika je osobno imalo problema s policijom, od cega se gotovo polovica odnosi na probleme s prometnim «plavcima».

Najgora slika o policiji stvorila se po pitanju informiranja javnosti, jer se postotak onih koji smatraju da bi policija javnosti trebala pristupiti s više pažnje u informiranju u svim kategorijama krece oko 90 posto, a cak 35 posto svih ispitanika vjeruje da policijski izvještaji nisu objektivni. Istraživanje je obavljeno i uz pomoc Yurija Afanasieva, stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP).

- Glavna je poruka da je Hrvatska sigurna zemlja, ali ipak postoje neki znakovi na koje treba obratiti pozornost, rekao je Afanasiev i objasnio da se povecao broj mladih koji koriste oružje te da je financijska kriza na globalnoj razini i u Hrvatskoj dovela do toga da se pripadnici srednje klase sve više upuštaju u kriminalne aktivnosti. Njegov domacin Tomislav Buterin iz MUP-a zahvalio se na sredstvima i donacijama, zakljucivši da ce u MUP-u «uciniti sve da Hrvatska bude sigurna zemlja».

Iako se cini da je percepcija javnosti bitno drugacija, pokazalo se da samo 13 posto ispitanika osjeca nesigurno kad se nocu krece po susjedstvu, a dvostruko manje osjeca ih se nesigurno u privatnosti svoga doma. Nedisciplinirane i drske vozace te alkoholizirane osobe i dilere gradani su izdvojili kao izrazit problem svojih sredina, dok gotovo polovica njih drži da se policija neuspješno nosi sa sprjecavanjem i otkrivanjem mita i korupcije, a još veci broj smatra da je korupcija prisutna i u samoj policiji.


Podijeli: Facebook Twiter