Primorcu potvrđena optužnica zbog luksuznog terenca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački Županijski sud danas je potvrdio optužnicu protiv bivšeg HDZ-ovog ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, kojega se tereti da je ravnatelja Zavoda za norme Dragutina Fundu poticao da mu nabavi novi luksuzni službeni terenac VW Touareg V6.

Riječ je o optužnici koju je Županijski sud u veljači odbacio, ali je Vrhovni sud u travnju odlučio da se treba nastaviti kazneni postupak.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu Fundu tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a Primorca za poticanje na te nezakonitosti.

Tužiteljstvo smatra da je Primorac, kao ministar, u proljeće 2008. ravnatelju Zavoda za norme, koji je tada bio pri njegovu ministarstvu, odobrio da novcem iz proračuna kupi luksuzni terenac. Iako je formalni naručitelj automobila bio Zavod, njime se navodno koristio tadašnji ministar.

Funda je, po tvrdnjama tužiteljstva, u nakani da ministru omogući nepripadnu pogodnost, na teret proračunskih stavki njegova zavoda, sklopio ugovor o poslovnom najmu Touarega, s vrijednošću najma od 68 tisuća eura bez PDV-a na dvije godine. U ugovoru je stajala i klauzula da se u slučaju prijevremenog raskida plaća izvanredna naknada.

Primorac je, znajući da mu takav automobil na državni trošak ne pripada, Touareg koristio od 16. srpnja 2008. do 13. srpnja 2009. kad je zatražio prijevremeni prekid ugovora. Osim najma za Touareg su kupljene i četiri dodatne gume pa je državni proračun, po tvrdnjama tužiteljstva, oštećen za više od 456 tisuća kuna.

Kako bi prikrio moguće nezakontosti Primorac je, prema optužnici, troškove Touarega prikazao kao plaćanje prijevoda dokumentacije za Zavod.

Uz Primorca i Fundu za ove su nezakonitosti teretili i voditeljicu računovodstva u jednom trgovačkom društvu te pomoćnicu ravnatelja Zavoda za norme.

Nakon što je afera izašla u javnost Primorac je tvrdio da je riječ o podvali, jer je Touareg koji je on vozio "siv, a ne crn" te da je u vlasništvu tvrtke u kojoj se zaposlio nakon odlaska s dužnosti. Zbog objavljivanja "neistinitih informacija" najavljivao je i tužbe.

U lipnju je kazneno prijavio županijsku državnu odvjetnicu Željku Pokupec i zatražio njezino žurno razrješenje, tvrdeći kako je u postupku koji se vodi protiv njega i ostalih zbog nezakonitog korištenja službenog vozila Touareg, tražila od svjedoka Mirka Smoljića da ga lažno tereti. Tužiteljstvo je na to odgovorilo da je Županijski sud odbio Primorčev prijedlog da se iz spisa kao nezakonit izdvoji iskaz tog svjedoka te da drugi komentar nije potreban. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter