Primorac nije čuo za Fimi-mediju i HDZ-ov crni fond

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši HDZ-ov ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i njegovoj nekadašnjoj stranci da na dužnosti nije čuo za marketinšku agenciju Fimi-mediju preko koje je, po tvrdnjama USKOK-a, punjen HDZ-ov crni fond.

Primorac je kazao da je sve marketinške poslove HDZ radio preko tvrtke Masol te da je ta stranka imala dovoljno novca jer je osim donacija i članarina dobivala novac iz proračuna.

"Tijekom mandata nisam čuo za agenciju Fimi-mediju, a ne mogu se sjetiti niti da bi netko iz te agencije došao u ministarstvo", posvjedočio je Primorac. Dodao je da je za agenciju po kojoj je nazvana najveća hrvatska korupcijska afera doznao iz medija nakon što je otišao s dužnosti.

"Osobe zadužene za financijsko poslovanje uživale su puno povjerenje predsjedništva i nikada se nisu postavljala pitanja vezana uz to", prisjetio se Primorac.

Poput ostalih Sanaderovih suradnika koji su na suđenje pozvani kao svjedoci njegove obrane Primorac je rekao da ga nitko nije ograničavao u iznošenju stavova na sjednicama predsjedništva HDZ-a.

"Moja uloga je bila vrlo atipična, nisam bio uključen u rad ogranaka i dolazio sam samo na sastanke predsjedništva. Sastanci su se vodili po unaprijed pripremljenom dnevnom redu, no često se raspravljalo i o drugim temama", kazao je Primorac. Dodao je i da nikada nije pristajao na kompromise kada se raspravljalo o temama iz njegova resora.

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik Petar Selem iz zdravstvenih razloga nije došao svjedočiti.

Miše negirao iskaz iz istrage

Jedan od preostalih svjedoka tužiteljstva u slučaju Fimi medija, Vedran Miše, danas je negirao tvrdnje iz svog ranijeg svjedočenja u USKOK-u u kojem je kazao da je njegov bivši poslovni partner, krajem osamdesetih godina, u Salzburgu davao novac optuženom Ivi Sanaderu.

Miše je svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu potvrdio da je s bivšim partnerom Sinišom Caktašem putovao u Austriju i Njemačku po foto materijal. Iako je u USKOK-u ranije posvjedočio da je Caktaš pritom nosio novac Sanaderu, Miše je danas kazao da ne zna s kim se Caktaš tamo sastajao.

U istrazi je kazao i da Sanadera poznaje još iz djetinjstva jer je s jednim od njegove braće išao u školu, no sada je ustvrdio da ga zna tek iz medija, iz kojih je saznao i da je bivši premijer neko vrijeme živio u Austriji.

"Ne znam zašto sam rekao, ako sam to rekao USKOK-u. Ne sjećam se da mi je Caktaš rekao da se sastajao sa Sanaderom. Sve to skupa je bilo davno i ti događaji i iskaz u USKOK-u", kazao je svjedok, nakon što ga je sutkinja Ivana Čalić pitala zbog čega se njegovo današnje svjedočenje razlikuje od onoga u istrazi.

Na konstataciju sutkinje da je prema istražnom zapisniku dosta opsežno govorio Miše je kazao da su mu postavljali puno pitanja, a i da je sve trajalo četiri sata. No, na zapisniku je istaknuto da je na pitanja USKOK-ovih istražitelja odgovarao dva sata.

Optuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a prigovorio je istinitosti svjedokova iskaza, ističući da Miše u djetinjstvu nikada nije dolazio u kuću njegovih roditelja. "Osim toga, nikada nisam živio u Salzburgu, osim one epizode s pritvorom", kazao je Sanader, čija je obrana odustala od ispitivanja bivšeg visokog državnog i HDZ-ovog stranačkog dužnosnika Vladimira Šeksa.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem bivšeg predsjednika mladeži HDZ-a Mislava Baneka i pjevačice Nine Badrić, čiji su predizborni nastupi, po tvrdnjama tužiteljstva, plaćeni iz HDZ-ovog stranačkog crnog fonda koji se navodno punio nezakonito izvučenim novcem iz državnih institucija i tvrtki. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter