Primopredaja vlasti u petak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Troclana izaslanstva SDP-a i HDZ-a u ponedjeljak su u Saboru dogovorila detalje u vezi s primopredajom vlasti koja ce uslijediti u petak odmah nakon što Vlada Zorana Milanovica dobije potvrdu u parlamentu.

Premda je proteklih dana bilo proturjecnih informacija, pa cak se nagadalo da Jadranka Kosor nece doci na primopredaju, Neven Mimica, Ivan Dragovan i Tomislav Saucha s jedne i Vladimir Šeks, Branko Bacic i Martina Banic s druge strane, suglasili su se o svemu za nešto više od pola sata.

- Sukladno demokratskom ozracju i dobroj praksi dogovorili smo da primopredaja vlasti ide kako je zakon propisao, rekao je nakon sastanka novinarima glavni tajnik SDP-a Dragovan.

Dodao je da ih je Bacic, glavni tajnik HDZ-a, obavijestio da ce Jadranka Kosor u petak u Banskim dvorima docekati novog premijera Zorana Milanovica, a paralelno ce se u ministarstvima odvijati primopredaja izmedu odlazecih i dolazecih ministara.

No, planirani raspored mogla bi eventualno pokvariti duga rasprava u Saboru koja ce prethoditi glasanju o novoj Vladi.

Primjerice, druga Sanaderova Vlada potvrdena je 12. sijecnja 2007. tek u 21 sat, nakon petosatne burne rasprave. Teško je vjerovati da bi se primopredaja vlasti u petak mogla obavljati u kasnim vecernjim satima.

- Sadašnji ministri i predsjednica Vlade napravili su sve što je trebalo, preglede i izvješca o svemu onome što je napravljeno, rekao je novinarima Bacic.

I dok je, dakle, sve uskladeno kad je rijec o primopredaji vlasti, još je dosta nepoznanica oko konstituirajuce sjednice Sabora koju je predsjednik Ivo Josipovovic sazvao za cetvrtak.

U utorak ce se na Markovom trgu okupiti predstavnici svih parlamentarnih stranaka da bi dogovorili kriterije za popunu cetiri spomenuta radna tijela nužna za konstituiranje Sabora, ali i ostalih odbora koji ce se formirati kasnije.


Podijeli: Facebook Twiter