Primljeni svi mališani koji zadovoljavaju uvjete

Trebat će razmisliti o proširenju jasličkih kapaciteta (Arhiva)
Trebat će razmisliti o proširenju jasličkih kapaciteta (Arhiva)

Konačna lista prvenstva za upis u pulske dječje vrtiće za pedagošku godinu 2016./2017. jučer je objavljena na službenim Internet stranicama Grada Pule, zajedno s popisom potrebne dokumentacije i rokovima za formaliziranje upisa. U Dječje vrtiće Pula, talijanski Dječji vrtić Rin Tin Tin i vrtiće drugih osnivača (privatne) upisano će biti ukupno 493 djevojčica i dječaka (15 manje nego lani), od kojih 243 u jaslice, 223 u vrtić i 27 u predškolu.

Ugovori do 1. rujna

Roditelji primljenih mališana u propisanom se roku trebaju javiti u dodijeljeni im vrtić, a do 1. rujna obavezno potpisati ugovor za upis svog djeteta. O svemu tome su na jučerašnjoj konferenciji za novinare izvijestile dogradonačelnica Elena Puh Belci, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović i članica Povjerenstva za provođenje upisa djece u dječje vrtiće Sanja Subotić.

- Grad Pula već duži niz godina upisuje svu djecu koja udovoljavaju našem pravilniku pa sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je to ostvareno i ove godine. Roditeljima omogućujemo da se odluče za tri predškolske ustanove, bez obzira na osnivača, te smo uglavnom uspjeli udovoljiti njihovom prvom izboru. Pokazalo se da naš sustav s jasnim, pravednim i transparentnim postupkom i bodovanjem dobro funkcionira. Svaki roditelj ima prigodu dobiti konkretan odgovor zašto njegovo dijete nije upisano ili je upisano u određeni vrtić. Do 27. lipnja je trajao petodnevni rok za prigovore. Pristigla su 22 prigovora od kojih je osam prihvaćeno, 12 odbijeno kao neosnovano, dok je jedan bio nepravodoban. Odluku je donijelo nadležno povjerenstvo, a konačna lista sa svim potrebnim informacijama, osim na službenim Internet stranicama Grada Pule, gdje je dostupna uz šifru koju su roditelji dobili prilikom prijave mališana, bit će objavljena i na svim mjestima upisa (na oglasnim pločama dječjih vrtića te na službenim web stranicama www.dvpula.hr i www.rintintin.hr.), rekla je Puh Belci.

Veći interes za jaslice

Napomenula je i da  je zabilježen značajan porast zainteresiranih za jaslice u koje je ove godine primljeno 243 djece, dok ih je lani bilo 224 te će Grad morati povesti računa o tome i adekvatno i pravodobno proširiti jasličke kapacitete.

Elvira Krizmanić Marjanović je navela da su se pritužbe uglavnom odnosile na neprihvaćanje zahtjeva za upis djece koja do 1. rujna neće navršiti godinu dana, kao i djece čiji roditelj nema prebivalište na području Grada Pule.

- Pravilnik jasno propisuje da oba roditelja moraju imati prebivalište na pulskom području. Što se tiče mališana koji će godinu dana navršiti nakon 1. rujna, roditelji ne trebaju brinuti. Čim im dijete navrši godinu dana, zahtjev s potrebnom dokumentacijom trebaju predati u Dječje vrtiće Pula ili talijanski Dječji vrtić Rin Tin Tin, i njihova će djevojčica ili dječak biti upisani, naglasila je.

Dogradonačelnica Puh Belci je čestitala novim korisnicima pulskih predškolskih ustanova.

- Svim roditeljima i njihovoj djeci želimo ugodan i koristan prvi razgovor u vrtiću. Mi ćemo se potruditi da to doista tako i bude, a sve što ih zanima, bez ustručavanja, mogu pitati. Svjesni smo da prvi put ostaviti svoje dijete na dulje vrijeme u jednoj ustanovi predstavlja značajan emotivni šok, ali odgajateljice i stručno osoblje vrtića znat će biti dobri partneri i suradnici u tim trenucima, poručila je.

Cijena za roditelje 690 kuna mjesečno

Cijena svih vrtića i jaslica, bez obzira na osnivača, za roditelje je jednaka i iznosi 690 kuna mjesečno (za desetosatni verificirani program, bez dodatnih programa). Takvu cijenu omogućuje Grad Pula koji je sufinancira s 900 kuna mjesečno za svakog polaznika. Oni koji računaju na dodatno umanjenje cijene prema gradskoj odluci o socijalnoj skrbi, sve potrebne informacije dobit će u dodijeljenim im vrtićima.

Potrebna dokumentacija

Na inicijalni razgovor u vrtiću, uz prisustvo djeteta, potrebno je donijeti ispunjen upitnik za roditelje, presliku zdravstvene iskaznice i knjižice cijepljenja djeteta, potvrdu o sistematskom pregledu od djetetovog liječnika (ukoliko pregled još nije obavljen, potvrdu treba donijeti najkasnije do potpisivanja ugovora). Roditelji djece koja su već pohađala vrtić trebaju dostaviti potvrdu vrtića o podmirenju obveza. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter