Primjerci zadivljujućeg tiskarskog umijeća

Drago Orlić predstavlja svoju zbirku molitvenika i minijaturnih knjiga (Davor ŠIŠOVIĆ)
Drago Orlić predstavlja svoju zbirku molitvenika i minijaturnih knjiga (Davor ŠIŠOVIĆ)

Zanimljivu izložbu molitvenika i drugovrsnih minijaturnih knjiga, vrlo prigodnu uoči predstojećih uskrsnih blagdana, organizirao je Čakavski sabor u žminjskoj Čakavskoj kući.

Na izložbi koja je bila otvorena samo jedno popodne predstavljeno je stotinjak malih knjiga iz privatne zbirke Drage Orlića. Izloženo je ponajviše molitvenika objavljivanih tijekom cijelog 19. i početkom 20. stoljeća, najviše na njemačkom jeziku, ali i na talijanskom, češkom, poljskom i hrvatskom jeziku, ali su se među izlošcima našla i minijaturna izdanja književnih djela, nekoliko rječnika, pa čak i jedan američki inženjerski priručnik iz 1909. godine. Najmanje među izloženim knjigama, veličine jedva pola ispruženog dlana, su jedan češki molitvenik iz 1889. godine, te jedno britansko izdanje Shakespearovog "Mletačkog trgovca" bez naznačene godine izdanja.

Domaćica izložbe Nada Galant je uz pozdrav posjetiteljima izložbe rekla kako se ova tema "baš lijepo posložila pred blagdane", i istaknula kako su molitvenici knjige s pričom, ne samo o sebi i svom sadržaju, nego i o svojim vlasnicima. Pritom je pokazala dva molitvenika iz svoje biblioteke koji su joj posebno dragi: jednog joj je poklonio susjed ateist, a drugi joj je uspomena na pokojnu mamu: u njenom je primjerku najpohabanija stranica, korištena toliko da se odvojila od uveza, bila ona s molitvom roditelja za svoju djecu.

Vlasnik ove kolekcije prikupljane punih pedeset godina, Drago Orlić, rekao je da je ova žminjska izložba prvi "izlazak tih knjiga na frišku ariju", te kako kod kuće ima još tridesetak primjeraka iz 18. stoljeća. Kod molitvenika ga najviše zadivljuje tiskarsko umijeće, vrlo kvalitetan uvez i izvedba hrbata koja jamči dugotrajnost, i mnogi zanatski detalji kakvi se u današnjim tiskarama ne mogu izvesti, primjerice zlatni rubovi stranica, ili takav način i kvaliteta otiskivanja i koloriranja ilustracija. Posebno su lijepi molitvenici s koricama od bjelokosti, kao i oni namijenjeni djeci.

"Ovakav format molitvenika, pogodan da lijepo stane na dlan, izmišljen je u Veneciji u 18. stoljeću, kada su tamo djelovale čak 52 tiskare", poučio je Orlić posjetitelje izložbe, dodajući kako je molitvenih bio i statusni simbol za gospođice koje su izlazile u grad: držeći neki lijepi molitvenik u vrijeme šetnje one su privlačile pažnju potencijalnih ženika jer su tako pokazivale da si mogu priuštiti ovako skupu knjižicu, ali i da su pismene.

Iako mnogi istarski domovi imaju neko od dvadesetak izdanja čuvenog molitvenika biskupa Jurja Dobrile "Otče budi volja tvoja", prvi put objavljenog 1854. godine, u Orlićevoj zbirci takvog do žminjske izložbe nije bilo. Imao je, rekao je, dva primjerka prvog izdanja, ali ih je poklonio. No, dobro se dobrim vraća: od posjetitelja žminjske izložbe Orlić je na poklon dobio dva primjerka kasnijih izdanja Dobrilinog molitvenika, pa je zbirka sada opet upotpunjena i za taj nezaobilazni istarski eksponat. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter