Primirje u Ukrajini još traje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Primirje se zasad poštuje u istočnoj Ukrajini u subotu, nakon što su predstavnici Kijeva i proruskih pobunjenika potpisali sporazum o prekidu vatre u pokušaju okončanja rata koji je izazvao duboku krizu u odnosima između Rusije i Zapada.

Taj sporazum, na koji su pristali predstavnici dviju strana u Minsku u petak, uključuju razmjenu ratnih zarobljenika. Jedan separatistički čelnik je rekao da će taj proces početi kasnije u subotu, iako je ukrajinska strana kazala da se detalji još uvijek razrađuju. Dvije strane i dalje su jako daleko od dogovora o budućem statusu područja pod kontrolom pobunjenika u istočnoj Ukrajini. Ni pobunjenici niti stanovnici tih područja ne očekuju da će primirje dugo trajati, ali zasad nema izvješća o teškom kršenju prekida vatre.

"Snage protutetorističke operacije podržavaju primirje i poštuju odluku vrhovnog zapovjednika", rekao je glasnogovornik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Anndrij Lisenko na brifingu u Kijevu. Separatistički zapovjednici u Donecku kažu kako ne vjeruju da je petomjesečni rat završen. "Primirje zasad dobro izgleda, ali mi znamo da ga oni (ukrajinska strana) koriste samo kako bi dopremili još vojnika i streljiva i napali nas obnovljenom snagom", rekao je jedan pobunjenički zapovjednik poznat pod nadimkom Montana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter