Primirje u Siriji nije uspjelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijski vojni zrakoplovi u ponedjeljak su bombardirali predgrađe Damaska, a u eksploziji automobila bombe ubijeno je 10 osoba, posljednjeg dana četverodnevnog primirja koje, kako je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao, nije uspjelo.

Obje strane okrivljuju drugu za neuspjelo primirje pokrenuto na inicijativu međunarodnoga izaslanika Lakhdara Brahimija, koji unatoč tome najavljuje nastavak mirovnih napora.

"Duboko sam razočaran što strane u sukobu nisu poštovale poziv na primirje i privremeni prekid vatre", rekao je Ban u Seulu gdje mu je uručena nagrada za mir. "Ova kriza ne može se riješiti s više oružja i prolivene krvi", dodao je Ban, pozvavši Vijeće sigurnosti UN-a, utjecajne države na Bliskom istoku i strane u sukobu da "ispune svoje obaveze i rade na primirju".

Čim je u petak povodom Kurban Bajrama počeo četverodnevni prekid vatre što ga predložio Brahimi, posrednik UN-a i Arapske lige, prekršen je, a vlada i oporba su odbacile odgovornost za to. Ban nije "upro prstom" u odgovornog za ovaj neuspjeh, ali je naglasio da su snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al Assadu bombardirale "gusto naseljene" gradove.

Situacija u Siriji se samo pogoršava, ocijenio je u ponedjeljak Brahimi, koji je doputovao u Moskvu na konzultacije s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim. Na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da UN-ove mirovne snage budu poslane u Siriju, odgovorio je da zasad to nije u planu.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava, oporbenoj organizaciji, 420 ljudi je ubijeno od petka kada je primirje otpočelo. Stanovnici Damaska izvijestili su o intenzivnim zračnim napadima na predgrađa Qaboun, Zamalka i Irbin tijekom noći i u ponedjeljak za koje kažu da su najžešći otkako su u kolovozu mlazni zrakoplovi i helikopteri prvi put bombardirali prooporbene dijelove sirijskog glavnog grada.

Sirijska državna televizija tvrdi kako su žene i djeca među 10 ubijenih u eksploziji "terorističkog automobila bombe" u blizini pekare u Jaramani u jugoistočnom Damasku. Stanovnici Damaska kažu kako taj okrug nadziru snage vjerne Assadu. (Hina/Reuters)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter