Primirje se ne poštuje u zračnoj luci u Donecku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kijev je u srijedu optužio proruske separatiste da u zračnoj luci u Donecku krše primirje koje su proglasili dan ranije nakon sastanka ukrajinskog i ruskog generala, pobunjenika i OESS-a.

"Primirje se, nažalost, ne poštuje", rekao je za AFP glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lisenko. "Čim su pregovarači otišli, nastavila se paljba na ukrajinske položaje oko zračne luke", dodao je. Paljba iz višecjevnih raketnih bacača Grad odjekivala je u srijedu oko 11.00 sati (9.00 sati po srednjoeuropskome vremenu) u okolici donecke zračne luke, izvijestili su novinari AFP-a na terenu. Novinari su na cesti prema zračnoj luci vidjeli četiri vozila pobunjenika, tri su bila nakrcana iskorištenim raketama Grad i jednom neiskorištenom raketom, a da nije bilo moguće utvrditi jesu li iskorištene rakete ispaljene tijekom jutra.

Pobunjenički vođa Andrej Purgin koji je sudjelovao u pregovorima s ruskim i ukrajinskim generalom i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju u utorak u Donecku, rekao je da je u zračnoj luci u tome gradu potpisano primirje. Lisenko je ipak istaknuo da "postoje znaci da pobunjenici počinju slušati pregovarače". U okolici Luhanska, gdje su OESS i separatisti zaključili primirje koje treba stupiti na snagu 5. prosinca, guverner Genadij Moskal, pristaša vlade u Kijevu, optužio je pobunjenike da su raketama Grad oštetili više upravnih i stambenih zgrada u Stanici Luhanskoj. U pucnjavi nitko nije stradao, doznaje se od istog izvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter