Primat IDS-a teško da ce itko ugroziti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mijenja li se istarska politicka scena nakon polugodišnje vlasti Kukuriku koalicije na nacionalnoj razini, u kojoj glavnu rijec vodi SDP, dok se istupi celnika IDS-a u dijelu javnosti doživljavaju i kao oporbena provokacija - pitanje je na koje nema egzaktnog odgovora.

Razvidno je da je SDP Istre požurio s "ucvršcivanjem" na terenu, uzevši nezavisnu listu koja je vladala Umagom u svoje redove, zajedno s gradonacelnikom Vilijem Bassaneseom. Isto tako, ocito je da su istarski "mladi lavovi" SDP-a predvodeni Pedom Grbinom u sjajnim odnosima sa stranackim šefom Zoranom Milanovicem - ali i da je aktualni šef SDP-a Istre Dino Kozlevac dobio više glasova od njih na izborima za Glavni odbor stranke.

Jednako je tako ocito da je dio IDS-ovaca, poput Damira Kajina, zadržao oštru retoriku prema Vladi te da šef stranke Ivan Jakovcic principijelno "pokazuje zube" partnerima kad god mu udu u politicko dvorište. Podrška koju je IDS dobio na mjesnim izborima u Labinu i drugim mjestima pokazuje da rejting stranke nije opao na domacem terenu.

"Treci put" u istarskoj politici, kako se predstavljala Ladonja, našao se u slijepoj ulici. Ladonjin lider Plinio Cuccurin više se, izgleda, ne bavi javnom politikom, dok stranka nema drugog na široj sceni prepoznatljivog politicara. Vece šanse možda imaju Hrvatski laburisti, koji imaju "istarsku" saborsku zastupnicu, no uspjeh te stranke na lokalnim izborima znatno ce ovisiti o organizaciji rada i prisustvu po opcinama i gradovima.

Politolog Davor Gjenero veli: "Tako dugo dok IDS na lokalnoj razini ima svojevrsni politicki monopol, vecina ljudi koji razumiju što je politika i upravljanje javnim dobrima na lokalnim i regionalnim razinama, u Istri pripada toj stranci. Stoga nema vece šanse da se ugrozi IDS-ova dominantna pozicija."

Glavni problem SDP-a u Istri je, po ocjeni analiticara, nedostatak kadrova, odnosno sposobnih lokalnih politicara.

- SDP u Istri ima preuzak kadrovski bazen i ne može generirati relevantne protukandidate. Primat IDS-a nije ugrožen. Možemo pretpostaviti da se u Istri rezultati politike Vlade nece prelamati preko lokalnih izbora, smatra Gjenero.

Istra ce, za sada, odlucivati izmedu IDS-a i SDP-a, kažu analiticari, dok ce druge stranke, poput HDZ-a, HNS-a, Laburista ili HSLS-a, uglavnom "statirati". Perspektive Ladonje i drugih regionalnih stranaka ne ocjenjuju se velikima.

- Cuccurina nitko više ne spominje kao relevantnog politicara. On je sagorio na 'sindromu Mikšic' - bio je zanimljiv u prvoj rundi. Kad u prvoj rundi ne zauzmeš dobro mjesto, u drugoj rundi si komedija, a u trecoj farsa. On se vidio na visokim funkcijama, a na kraju nije uspio održati lokalnu vlast u Balama, smatra Davor Gjenero.

Strateško rješenje i za IDS i za SDP bit ce - koalicija na lokalnim izborima. Ona je, doduše, sve neizvjesnija zbog sve vecih ambicija sudionika u podjeli vlasti, ali pad rejtinga Kukuriku koalicije mogao bi ih nagnati da promijene mišljenje. (Dubravko GRAKALIC)

HDZ u Istri u koaliciju s Ladonjom?

Priprema za lokalne izbore, iako ce oni biti tek iduce godine, glavni je zadatak svih onih koji žele na njima sudjelovati.

U istarskom HDZ-u su se, nakon završetka unutarstranackih izbora, koncentrirali upravo na tu zadacu. Namjera im je da se vec do kraja ove godine zna njihov kandidat za istarskog župana kao i glavne konture izbornih lista na razini Istarske županije, ali i gradova i opcina.



Novi-stari predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce je, na prvom predstavljanju novoizabranog predsjedništva stranke na poluotoku, najavio da ce oni kompletnoj desnoj opciji ponuditi da stane uz HDZ na županijskoj i lokalnim razinama. Spremni su ici na izbore i samostalno, ali su spremni, u interesu Istre, razgovarati i pregovarati o kandidatu za župana.

Roce ocekuje vece promjene nakon lokalnih izbora u Istri, a HDZ ce se potruditi da u tome kvalitetno pomogne. O tome hoce li HDZ s Ladonjom na izbore, kako kruže kuloarske price, Roce odgovara da u Županijskoj skupštini, gdje su i jedni i drugi opozicija, pokušavaju suradivati.

- O tome da idemo zajedno na lokalne izbore unutar HDZ-a nije bilo nikakvih razgovora. Za sada, odgovara Roce iskazujuci spremnost da se sa svima razgovara zbog buducnosti Istre.



Pokušaj da od Plinija Cuccurina cujemo kakva su njihova razmišljanja o lokalnim izborima i eventualnim partnerima nije uspio. Porucio je da zbog ranije preuzetih obaveza nije u mogucnosti telefonirati i dodao: "Kao i dosad, vi cete to savršeno obaviti i bez razgovora sa mnom (Selvina BENIC)



Podijeli: Facebook Twiter