Primarna zdravstvena zaštita i ljekarna na jednom mjestu

Buduća ambulanta i ljekarna gradit će se preko puta OŠ Vodnjan (Z. STRAHINJA)
Buduća ambulanta i ljekarna gradit će se preko puta OŠ Vodnjan (Z. STRAHINJA)

Nakon što je prošlog mjeseca potpisan sporazum o izgradnji i opremanju nove zdravstvene stanice u Vodnjanu između Istarske županije, Istarskih domova zdravlja (IDZ) i Grada, vijećnici su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Vodnjana amenovali i odluku o osnivanju prava građenja na gradskim parcelama u korist IDZ-a.

Kao što je poznato, riječ je o zemljištu preko puta vodnjanske osnovne škole, između ulica Žuka i Istarske, a na kojem će se graditi zdravstveni objekt vrijedan 5,1 milijun kuna. Pravo građenja zasniva se na rok od 35 godina, bez naknade, ali i bez prava na povrat uloženih sredstava.

Neuvjetna stara zgrada

Izgradnja liječničkih ordinacija primarne zdravstvene zaštite planirana je na parceli u vlasništvu Grada površine 1.737 četvornih metara i na djelu od 313 kvadrata druge nekretnine u suvlasništvu Grada. Nakon parcelacije taj će se dio parcele pripojiti prvoj nekretnini te će činiti jednu parcelu od 2.050 kvadrata. Suvlasnik na drugom zemljištu su Istarske ljekarne, također županijska ustanova, koja tu planira sagraditi apoteku. Do zemljišta površine 982 kvadrata Istarske su ljekarne došle lani u svibnju kada im ga je Grad Vodnjan izravnom pogodbom prodao za 397 tisuća kuna.

- Na jednom mjestu imat ćemo kompletnu zdravstvenu uslugu - i djelatnost primarne zdravstvene zaštite i ljekarničku djelatnost, rekao je između ostalog na sjednici Vijeća gradonačelnik Klaudio Vitasović. Ambulanta primarne zdravstvene zaštite, kako je poznato, gradi se na novoj lokaciji s obzirom da dosadašnja u Istarskoj ulici djeluje u atraktivnoj, ali neuvjetnoj i trošnoj austrougarskoj zgradi.

Gotovo krajem godine

Za zdravstvenu stanicu na parcelama prepuštenim IDZ-u Grad Vodnjan je još u jesen 2014. osigurao rješenje o uvjetima gradnje. Prema "građevinskoj dozvoli" riječ je o objektu tlocrtnog oblika maksimalnih dimenzija 26,2 sa 18,5 metara. No ukupna površina iznosi 360 kvadrata, a korisna 243 kvadrata. Bit će to prizemnica s najvišom visinom manjom od pet metara.

Kako je rečeno tijekom potpisivanja sporazuma u veljači između župana Valtera Flega, ravnatelja IDZ-a dr. Ante Ivančića i Vitasovića, početak radova se na tom zdravstvenom objektu očekuje već u travnju, a preseljenje u novi objekt do konca godine. Investicija je vrijedna 5,1 milijuna kuna, od čega 1,6 milijun kuna osigurava Grad Vodnjan, dok se za preostalih 3,5 milijuna kuna IDZ zadužuje da bi ih kroz pet godina otplaćivao sa Županijom.

Pravo građenja od općeg interesa bez natječaja

Vijećnici Vodnjana prošlog su tjedna podržali izmjene i dopune odluke o raspolaganju imovinom u vlasništvu Grada. Dopuna se odnosi na stavak kojim se i pravo građenja može dodijeliti bez javnog natječaja u slučajevima kada se za zemljište natječe Republika Hrvatska, jedinice lokalne i regionalne samouprave te pravne osobe u vlasništvu države ili Grada i ako je to u interesu od općeg gospodarskog i socijalnog napretka.

Kako je viša savjetnica za nekretnine Iva Bognar objasnila vijećnicima, takva odluka već postoji za, recimo, prodaju zemljišta, a sada će se moći primjenjivati i prilikom ustupanja zemljišta za gradnju na određeni vremenski rok, uz naknadu ili bez nje, kao što je slučaj s Istarskim domovima zdravlja. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter