Primaju se zahtjevi za potpore u poljoprivredi i ribarstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi poljoprivrednici koji žele ostvariti izravne potpore za ovu godinu moraju podnijeti jedinstveni zahtjev Agenciji za placanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u razdoblju od 1. ožujka do 15. svibnja ove godine, izvijestili su danas iz te agencije.

Za ostvarivanje prava na izravna placanja poljoprivrednici i ove godine trebaju popuniti Jedinstveni zahtjev koristeci AGRONET sustav - zašticenu mrežnu aplikaciju kojoj se pristupa preko korisnickog imena i zaporke, a putem internetske adrese Agencije (www.apprrr.hr).

Jedinstveni zahtjev uvijek podnosi nositelj poljoprivrednog gospodarstva u razdoblju od 1. ožujka do 15. svibnja tekuce godine.

U slucaju da poljoprivrednici nisu u mogucnosti samostalno popuniti zahtjev na raspolaganju su im 394 djelatnika regionalnih ureda Agencije za placanja, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske poljoprivredne komore, koji ce pozivati poljoprivrednike telefonom te ponuditi pomoc kod popunjavanja zahtjeva.

Prije podnošenja zahtjeva poljoprivrednici trebaju provjeriti i po potrebi obnoviti podatke u upisnicima i registrima.

Agencija za placanja navodi da ce i ove ce godine provesti sveobuhvatnu informativnu kampanju za poljoprivrednike diljem Hrvatske te ce putem prezentacija pružiti sve važne informacije koje su bitne za ostvarivanje potpore.

Sve informacije o nacinu podnošenja Jedinstvenog zahtjeva, kontroli i placanju potpora bit ce u brošuri "Prirucnik za poljoprivredna gospodarstva - Kako ostvariti izravne potpore u 2012. godini?" koji je u pripremi, navode iz Agencije.

Napominju i kako su osnovni uvjeti za ostvarivanje potpore u poljoprivredi pravodobno podnošenje Jedinstvenog zahtjeva, upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, upis zemljišta u ARKOD sustav, obavljanje poljoprivredne aktivnosti, upis stoke u Jedinstveni registar domacih životinja i ostale propisane upisnike te propisno oznacavanje, pravodobno dostavljanje dodatne obavezne dokumentacije, upis u Registar obveznika poreza na dohodak, ukoliko je gospodarstvo ostvarilo više od 48.000 kuna od izravnih placanja i mjera ruralnog razvoja u prethodnoj kalendarskoj godini, ispunjavanje minimalno poticanih kolicina te ispunjavanje dobrih poljoprivrednih i okolišnih uvjeta (višestruka sukladnost).


Podijeli: Facebook Twiter