Prilikom pisanja krimića važni su detalji


Dvije knjige varaždinske autorice Ines Hrain Ludošan predstavljene su u petak navečer u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Ova autorica predstavila je svoj roman za tinejdžere „Pusti otok“ te kriminalistički roman „Švedska grenčica“.

O autorici su govorile Iva Lanča Joldić iz Gradske knjižnice i čitaonice te pjesnikinja Slavica Božičević, koja živi na relaciji Rovinj-Zagreb-Švedska. Nazočni su mogli saznati da je Ines Hrain Ludošan iz Zagreba, no cijeli život živi u Varaždinu gdje radi kao učiteljica razredne nastave, a u slobodno vrijeme aktivno piše.

- Treba pisati kontinuirano. Istina, imam vikende slobodne, školske praznike, no inspiracija ne pita za slobodne dane, tako da praktički stalno pišem, a i važno je u pisanju održati kontinuitet. Prilikom pisanja kriminalističkog romana treba imati koncentraciju, paziti na mnoštvo detalja, što koji lik radi, kaže, govori. Otac mi je bio diplomirani kriminalist, tako da mi je taj ambijent bio nešto poznat, a koristila sam se djelomično i nekim događajima iz crne kronike koje sam potom zahvaljujući fikciji preoblikovala, kazala je ova autorica.

Naglasila je da je u romanu za mlade htjela donijeti i neku poruku, te da je kroz radnju prikazala koliko su rizična neka ponašanja mladih vezana uz alkohol i promiskuitetnost.

- „Švedska grenčica“ prvi je kriminalistički roman renomirane autorice već poznatih urbanih romana „Najdeblja“, „Sjajni je bal“ i „Kolagen“. Ovaj kriminalistički roman domaće autorice, zbog kojeg je nazivaju i „hrvatskom Agathom Christie“, započinje u hladno zimsko jutro, nakon neobične smrti dviju starica blizanki. Jedna je nađena mrtva na livadi, a druga gotovo istovremeno u svome stanu. No, smrt starih ljudi nikoga ne iznenađuje te je jedina osoba kojoj se to čini sumnjivim njihova dugogodišnja susjeda. Ona će nagovoriti umirovljenog inspektora da istraži slučaj, a tada će se klupko naizgled „običnih“ smrti početi odmotavati u neočekivanom smjeru, kazala je Iva Lanča Joldić ističući da je autorica vrlo vješta u pisanju.

Na upit Slavice Božičević kako je krenula pisati roman „Pusti otok“, Ines je odgovorila da je nastao na poticaj sina koji se požalio da mu je lektira dosadna.

- S glavnim likovima romana mladi se mogu lako poistovjetiti jer govori o problemima koje imaju njihovi vršnjaci, kazala je.

Inače, Ines Hrain Ludošan autorica je brojnih dramskih tekstova za djecu. Jedna je od najzanimljivijih predstavnica novog vala varaždinskog književnog djelovanja koji karakterizira urbana, suvremena tematika. Pisala je i priče za časopis „Mila“. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter