Prilika za osnivanje prvog društvenog poduzeća u Istri

Ilustracija
Ilustracija

Istarska razvojna agencija (IDA) priopćila je da je na web stranici www.ida.hr objavljen Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za izbor najbolje ideje društvenog poduzetništva koji se provodi u sklopu projekta Slohra Socionet. Poziv je namijenjen svima koji žele pridonijeti razvoju klime i duha društvenog poduzetništva u Istarskoj županiji te imaju poslovnu ideju s društvenim učinkom, a rok za podnošenje prijava je 30. listopada 2015. godine.

Naime, projekt "Slohra Socionet – Udruženi u razvoju novih mogućnosti zapošljavanja uz pomoć društvenog poduzetništva", odobren je za financiranje u okviru programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska (Europski fond za regionalni razvoj). Ukupan budžet projekta koji se provodi od veljače 2015. do travnja 2016. godine iznosi 519.362 eura, pri čemu se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 85 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta. Od ukupne vrijednosti projekta, za Istarsku razvojnu agenciju namijenjeno je ukupno 61.584 eura. Kako ističu u IDA-i, cilj je odabrati sedam najboljih ideja društvenog poduzetništva u prekograničnom području Slovenije i Hrvatske, koje će zaživjeti u stvarnosti, od čega jedna na području Istarske županije.

Pobjednicima izbora bit će osigurana stručna mentorska pomoć pri razradi ideje te izrada poslovnog plana prema propisanoj metodologiji. Isto tako omogućit će se snimanje promocijskog filma, koji će pobjedniku omogućiti vidljivost te promociju njegove društveno-poduzetničke ideje u Hrvatskoj i Sloveniji.

Područja koja su s hrvatske strane uključena u izbor najbolje ideje društvenog poduzetništva su Istarska, Karlovačka i Primorsko-goranska županija. Dodajmo kako je Strategijom razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj do 2020. godine istaknuto kako društveno poduzetništvo može značajno pridonijeti ispunjenju strateških ciljeva Europe 2020. kroz inovativne odgovore na probleme nezaposlenosti, siromaštva i socijalne isključenosti.

No društveno poduzetništvo još je u povojima razvoja, kako na regionalnoj razini, tako i šire te se razvija u najvećoj mjeri u civilnom sektoru, zahvaljujući aktivnijim organizacijama civilnog društva. Budući da se radi o jednoj od strateških mjera razvoja na europskoj razini, potiče se razvoj ovakvih projekata kojima se nastoji analizirati sam potencijal regije za razvoj društvenog poduzetništva te podići razinu znanja i iskustva zainteresiranih putem edukacija i umrežavanja s prekograničnim partnerima iz Slovenije, koji tu imaju više iskustva i primjera dobre prakse.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) d.o.o., Mletačka12/IV, 52100 Pula, radnim danom od 8 do 16 sati na telefon 052/381-900 ili na e-mail adrese  [email protected] i/ili [email protected] . (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter