Prilika za konačno rješenje sustava odvodnje

Umaški gradonačelnik ispred zgrade Vlade RH nakon sastanka
Umaški gradonačelnik ispred zgrade Vlade RH nakon sastanka

Projekt vodno-komunalne infrastrukture, kojeg su Grad Umag i poduzeće 6. maj službeno je uvršten na listu strateških projekata za Republiku Hrvatsku čijom će se realizacijom znatno poboljšati sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Umaga i umaških naselja. Sjednici povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata za Republiku Hrvatsku jučer su prisustvovali gradonačelnik Umaga i njego zamjenik Vili Bassanese i Mauro Jurman. Vrijednost investicije je skoro 334 milijuna kuna, od čega će iz Kohezijskog fonda biti osigurano 70 posto sredstava, a ostatak iz nacionalnih izvora. Ovim će se projektom konačno riješiti problem vodno - komunalne infrastrukture te građanima omogućiti priključenje na sustav sakupljanja i pročišćavanja otpadnih voda. Projekt je sastavljan od većeg broja povezanih investicija, od rekonstrukcije postojećih do izgradnje novih kolektora, rekonstrukcije i izgradnje novih 13 crpnih stanica te novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na najvišoj razini.

Planirano je sve pripremne poslove okončati do druge polovice 2017. godine, nakon čega započinju konkretni poslovi i gradnja uređaja. Puštanje u probni rad novog sustava odvodnje i pročišćavanja očekuje se početkom 2019. godine.

- Naglašavamo kako je proglašenje našeg projekta strateškim investicijskim projektom za Republiku Hrvatsku od iznimne važnosti za naš grad u cilju njegove  brže i kvalitetnije realizacije. Uz to, pozitivnim mišljenjima i ocjenama koju su dali Ministarstvo financija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo kulture i Ministarstvo državne imovine, potvrđeno je kako projekt odgovara investicijskim prioritetima te mjerama Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“ – kaže se u priopćenju Ureda gradonačelnika Umaga. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter