Prilagodba EU-u: Skuplje cigarete, jeftinija kava

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju značit će pojeftinjenje manjih automobila i onih koji su manje štetni za okoliš, jeftiniju kavu i sokove te luksuzne proizvode poput nakita, satova i krzna, ali skuplje duhanske proizvode i veće automobile, odnosno one koji više zagađuju okoliš.

Promjene su to u sustavu trošarina i posebnih poreza koje su jučer najavili iz Ministarstva financija, a ministar Slavko Linić objasnio je da dio izmjena Hrvatska mora provesti zbog ulaska u EU, dio zato što mora voditi računa o svojim interesima i pokušati zadržati kupce u Hrvatskoj kako ne bi nakon ulaska u Uniju kupovali u inozemstvu.

Trošarine na duhanske proizvode u Hrvatskoj su niže od minimuma  kojeg određuje Europska unija i u tri faze do 2014. godine cigarete će na domaćem tržištu  morati  poskupjeti kako bi se dosegnuo barem minimum propisanih trošarina. U Ministarstvu financija jučer nisu željeli govoriti o tome koliko će koštati cigarete, ali prema nekim  procjenama cigarete od 16 kuna u 2014. godini trebale bi koštati i do tri kune više.

Vlada mora, prema EU direktivama, uvesti i trošarinu na prirodni plin, ugljen, električnu energiju i koks i to barem u minimalnom iznosu. No plan je da plaćanja te trošarine budu oslobođena, uz one koji ih koriste kao energente u industriji, i kućanstva.

Tako uvođenje trošarina na spomenute energente ne bi trebalo utjecati na cijenu koju plaćaju građani. Trošarine se neće obračunavati ni na plavi dizel za poljoprivrednike i ribare, a trošarine na energente bit oslobođeni i brodari u nacionalnoj pomorskoj plovidbi, dok će je plaćati privatni izletnički brodovi.

Kako Europska Unija ne poznaje porez na luksuz od 30 posto, građane nakon otvaranja granica ništa neće spriječiti da nakit, krzno ili satove kupuju primjerice u Sloveniji, na što više neće plaćati carinu, Vlada predlaže da se od 1. srpnja i u Hrvatskoj ukine taj porez. (Jagoda MARIĆ/Novi list)
 

Porez na imovinu 2 posto
Porez na imovinu koji se uvodi od 1. travnja sljedeće godine plaćat će se po stopi od dva posto, potvrdili su naši izvori iz Vlade.  Ta će se stopa obračunavati na vrijednost nekretnine, ali će država taj iznos naplaćivati samo za objekte koji nisu u funkciji,  primjerice kuće i stanove u kojima nitko ne živi niti su ih vlasnici iznajmili ili na poslovne prostore koji zjape prazni.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter