Prikupljanje uzoraka ulja za 17. Oleum Olivarum

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Počele su pripreme za 17. susrete maslinara Oleum Olivarum u Krasici, koji će se u organizaciji tamošnjih Mjesnog odbora i Zajednice Talijana, a pod pokroviteljstvom Grada Buja, bujske Turističke zajednice i Pučkog otvorenog učilišta održati 8. i 9. ožujka. Uzorke maslinovih ulja za ocjenjivanje maslinari trebaju predati od 17. do 19. siječnja, od 17 do 20 sati, u Zajednici Talijana u Krasici.

Ulja moraju biti u bocama od pola litre za senzorsku analizu i od 0,25 litara za onu kemijsku, bez etikete. Participacija za analize iznosi 250 kuna, moguće ju je uplatiti i na račun bujske udruge Bio-agro. Uzorke je moguće dostaviti i poštom na adresu Grad Buje, Istarska 2, do 24. siječnja.

Za senzorsko ocjenjivanje prednost će imati uzorci koji po fizikalno-kemijskim svojstvima ulaze u kategoriju ekstra djevičanskih ulja i imaju nižu vrijednost slobodnih masnih kiselina te uljari koji imaju veću količinu maslinovog ulja, najmanje 200 litara. Za ostale uzorke predviđene su diplome za ekstra djevičansko maslinovo ulje, ukoliko fizikalno-kemijskim svojstvima udovoljavaju kriterijima kategorije. Detaljnije informacije zainteresirani mogu dobiti od članova organizacijskog odbora, odnosno putem e-mail adrese [email protected] ili [email protected]. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter