Prikupljanje potpisa za referendum o golfu na Srđu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na nekoliko mjesta u Dubrovniku počelo je danas prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma o projektu izgradnje golf parka na Srđu.

Kako ističu u Inicijativi Srđ je naš, potpisivanje će trajati 15 dana, to jest do 15. veljače, a potrebno je prikupiti oko 8.000 potpisa, ili potpise 20 posto birača s područja grada Dubrovnika.

Ispred palače Sponza, gdje se također prikupljaju potpisi, Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala Hrvatske rekao je novinarima da vjeruje da će se prikupiti dovoljan broj potpisa i tako kroz izravnu demokraciju doznati žele li građani neki projekt ili ga ne žele.

Predstavnica GONG-a Nives Miošić-Lisjak rekla je da je to prvi put da Dubrovčani referendumom mogu odlučivati o jednom vrlo važnom i velikom projektu te da u ovom trenutku zakon kaže da gradska vlast - ako građani budu protiv tog projekta - sljedeću godinu dana ne može donijeti odluku suprotnu onoj na referendumu.

Organizatori potpisivanja peticije zadovoljni su odzivom građana, a među potpisnicima je i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Ako se za referendum očituje dovoljan broj Dubrovčana, referendumsko pitanje glasit će: "Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter