Prikupljanje od vrata do vrata u svim naseljima

Za vodnjansko područje nabavljeno 40 zelenih otoka (N. LAZAREVIĆ)
Za vodnjansko područje nabavljeno 40 zelenih otoka (N. LAZAREVIĆ)

Još čekamo uredbu Vlade o načinu formiranja cijena odvoza komunalnog otpada. Trenutno se uhodavamo i prikupljamo otpad po novom sistemu, a cijena odvoza je za korisnike za sada ista, rekao je tijekom aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća Vodnjana Guglielmo Moscarda, direktor vodnjanske komunalne tvrtke Contrada, na pitanje vijećnika Flavija Gregorovića (SDP) o tome dokle se stiglo s uvođenjem novog režima naplate i sakupljanja otpada.

Tisuću kontejnera i komunalno vozilo

- Lani smo nabavili tisuću kontejnera od 120 litara i 40 zelenih otoka za selektirano prikupljanje otpada. Kontejneri će biti podijeljeni svim domaćinstvima, a zeleni otoci su kontejneri za prikupljanje odvojenog otpada poput stakla, papira, plastike. Preko Fonda za zaštitu okoliša, koji je sufinancirao nabavku kontejnera, nabavili smo i malo komunalno vozilo od 3,5 tona s kojim ćemo moći ulaziti u sve ulice u starim dijelovima naselja i prikupljati miješani komunalni otpad od kuće do kuće, rekao je Moscarda.

Tvrtka Contrada počela je s radom na samom početku 2014. godine, preuzevši na sebe i djelatnost prikupljanja i dovoza otpada od Vlastitog pogona Grada Vodnjana.

Prema Moscardinim riječima, s novim se načinom rada trenutno uhodavaju i komunalci, ali i mještani sela sjeverno od Vodnjana - Krnjalože, Gajane, stancija, Kacane i drugih, zatim dijela Vodnjana, nekoliko ulica u Galižani, a ovih dana i dijela Peroja.

- Ispočetka ima otpora, ali pomalo ljudi prihvaćaju novi način rada. Mnogi u početku ne žele iznijeti kontejner, ali se ipak privikavaju. Kontejneri su čipirani, što znači da se očitavaju podaci koliko svaki korisnik odlaže otpada, rekao je Moscarda, napomenuvši još jednom da je cijena za sada nepromijenjena. Obračun će se pak obavljati, rekao je, prema volumenu koji zauzima miješani komunalni otpad po pojedinom kućanstvu. Takav je obračun, kaže on, prihvatila cijela Istra, ali i 95 posto države.

Pritisak u turističkoj sezoni

Iz Moscardinog se izlaganja dalo zaključiti da Vodnjan spreman čeka uredbu Vlade o formiranju cijena odvoza, na koju komunalci diljem zemlje već dugo čekaju. No, objasnio je i da će u jeku turističke sezone, kada je i otpada daleko više, biti potrebno češće obilaziti veliko vodnjansko područje, što neće biti jednostavno. Na to je netko iz vijećničkih klupa reagirao opaskom da onda treba nabaviti još jedno vozilo, na što je direktor Contrade odgovorio da vozilo košta, a podrazumijeva i veće troškove usluge. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter