Prikupljanje namirnica za najsiromašnije obitelji


Trgovački lanac Lidl Hrvatska i Hrvatski Caritas i ove godine nastavili su s uspješnom nacionalnom humanitarnom akcijom "Pomagati je lako!" koja ima za cilj pomoći najsiromašnijim obiteljima diljem Hrvatske. Ove godine početak akcije svečano je obilježen upravo u našem gradu, u prostorijama Župe sv. Antuna. Obilježavanju početka akcije prisustvovali su jučer predstavnici Lidla, Hrvatskog Caritasa te predstavnici županijskih i gradskih vlasti, a cijelu su svečanost svojim likovnim i tekstualnim uradcima obogatili učenici Osnovne škole "Kaštanjer" dok je glazbom događaj obogatio glazbenik i književnik Daniel Načinović.

Označene košarice na izlazu

Kako je pojasnila Marina Dijaković, voditeljica sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska, Caritas i Lidl već osam godina zajednički organiziraju različite humanitarne akcije, a ovo je peta godina da zajedno vode ovaj humanitarni projekt i to na nacionalnoj razini, u svih 89 Lidlovih trgovina i 17 biskupijskih Caritasa. Lidl će kao svoj doprinos akciji darovati, navela je Dijaković, još sto tisuća kuna svojih sredstava za pomoć prihvatilištima za beskućnike te pučkim kuhinjama.

- Ovim putem pozivamo naše vjerne kupce da se odazovu akciji, da kupe neku stvar u našim trgovinama i ostave ih u za to predviđene košarice na izlazu, poručila je Dijaković i dodala da će prikupljenu hranu potom županijski caritasi raspoređivati potrebitima i siromašnim u svojim župama. Inače, kako je navela moderatorica programa, glavna urednica Radija Istra Melita Gržić Pincin, akcija koja kreće iz Pule traje sve do 31. prosinca i bit će organizirana u svim Lidlovim trgovinama.

Dovoljno je darovati i malo

U ime domaćina okupljenima se obratio ravnatelj Caritasa porečke i pulske biskupije preč. Željko Zec navodeći kako se ovakvim akcijama otvara svijest prema potrebitima te pozvao sve da se uključe u nju, ističući da je dovoljno darovati i malo jer je u cijeloj akciji bitno zajedništvo. Naveo je da je lani odaziv akciji bio velik pa se hrana dijelila potrebitima po župama diljem Istre te kako je ona otišla u prave ruke. Monsinjor Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, zahvalio se Lidlu što su se uključili u organiziranje ove velike humanitarne akcije i dodao da svi možemo pronaći neki od načina kako pomoći svome prijatelju, susjedu, čovjeku u potrebi… Uz riječi kako su potrebe, nažalost, sve veće dodao je da mu je drago da će ova akcija, kao poticaj na darivanje, stići u sve dijelove Hrvatske, od krajnjega juga do krajnjega istoka.

Zahvalu na organiziranju akcije uputili su i predstavnici Grada Pule. Dogradonačelnica Elena Puh Belci rekla je da je upravo ovo predblagdansko vrijeme doba kada se razlike najviše vide, dok je iz srca Istre svoje sugrađane na darivanje pozvao Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, riječima da nas ovakve akcije potiču da budemo bolji te da promiču zajedništvo. Na kraju, o siromašnima kao izazovu i prilici za Crkvu i društvo u cjelini govorio je generalni vikar porečke i pulske biskupije mons. Vilim Grbac podsjećajući da se razvijenost i zrelost nekoga društva očituje upravo u našem odnosu prema najslabijima te kako je kršćanski pomagati.

Na kraju zaključimo tekst mišlju jedne od učenica koja je svima poručila "Pomagati je lako. Kad činimo dobro usrećujemo druge, a najsretniji smo mi!". Po završetku svečanosti učenici su s predstavnicima organizatora otišli do Lidla da bi sudjelovali u simboličnoj kupnji te tako i službeno označili početak akcije "Pomagati je lako!". (Borka PETROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter