Prikupljanje grade za potencijalni muzej

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklog vikenda u Domu hrvatskih branitelja prigodnim programom uz izložbu povijesnih eksponata, prezentaciju dokumentarnih filmova i strucna izlaganja, te promociju monografije obilježeni su pulski Dani podmornicarstva.

U organizaciji udruge Podmornicar Pula mnoštvo bivših podmornicara, ali i zainteresiranih gradana, pogledalo je izložbu "Podmornicarstvo na istocnoj obali Jadrana" na kojoj su bili izloženi eksponati iz austro-ugarskog, talijansko-njemackog te jugoslavenskog podmornicarstva na ovim prostorima.

Usporedo s izložbom zainteresirani su se uz dokumentarni film profesora Miljenka Smokvice mogli upoznati s razvojem torpeda i torpednih lansirnih stanica, te kroz strucna izlaganja prof. dr. sc. Bruna Calica slušati o suradnji s uglednim istraživacem morskih dubina Jacquesom Piccardom, odnosno, cuti zanimljivosti na temu ronilackog turizma prof. dr. sc. Nadana Petrija.

Vrhunac obilježavanja manifestacije bila je prezentacija monografije podmornicarstva, bogate grade koja na 440 stranica i 500-tinjak povijesnih fotografija prikazuje podmornicarstvo od 1928. do 2006. godine.

Pulska je udruga potom na izbornoj skupštini odabrala i novo rukovodstvo, a za novog je predsjednika izabran Rade Vadunec, a dopredsjednika Zlatko Šimonovic.

- Aktivnosti ce nam biti usmjerene na daljnju promociju udruge, kako u zemlji tako i izvan granica Hrvatske. Ujedno pocinjemo s pripremama za organizaciju svjetskog kongresa podmornicarstva koji ce se 2016. godine održati u Hrvatskoj. Takoder, veoma uspješna promocija podmornicarske monografije se nastavlja, kao i prikupljanje nove povijesne grade za potencijalni muzej podmornicarstva u Istri, najavio je Rade Vadunec, novi predsjednik udruge. (G. ROJNIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter