Prikupljaju se turistički projekti za EU-fondove


Ministarstvo turizma počelo je s prikupljanjem projekata u turizmu koji će se moći aplicirati za privlačenje novca iz europskih strukturnih fondova u 2013. te u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Naime, kako je u više navrata najavio resorni ministar Veljko Ostojić, hrvatskom će turizmu do 2020. na raspolaganju biti  više od 14 milijardi eura, a takvu priliku treba pametno iskoristiti.

Zato je Ministarstvo objavilo javni poziv svim nositeljima turističkih projekata da ih prijave.

Tim se potezom želi unaprijed stvoriti bazu projekata te ocijeniti stupanj njihove spremnosti temeljem do sada prikupljene dokumentacije i definiranih izvora sufinanciranja, potrebnih za njihovu realizaciju i apliciranje za strukturne fondove EU-a. Ideja je doći do prihvatljivih projekata visokog stupnja spremnosti, koji će biti usmjeravani na daljnje mogućnosti institucionalne i financijske podrške za dovršetak pripreme projekata za apliciranje na strukturne fondove EU-a, poručuju iz Ministarstva.

Moći će se prijavljivati projekti javne i poslovne turističke infrastrukture te ljudskih potencijala u turizmu. Kada se govori o projektima javne turističke infrastrukture, misli se na onu infrastrukturu koja pridonosi razvoju kongresnog turizma, na javne sportsko-turističke infrastrukture, javne tematske turističke parkove, javne tematske turističke rute i putove i slično.

Pod prihvatljivim turističkim projektima poslovne turističke infrastrukture podrazumijevaju se projekti osnovnih i dodatnih ugostiteljsko-turističkih sadržaja iz malog i srednjeg poduzetništva u turizmu.

Projekti razvoja ljudskih potencijala u turizmu su obrazovni projekti koji, kroz podizanje kvalitete obrazovanja kadrova, također doprinose jačanju konkurentnosti hrvatskog turizma.

Javni poziv otvoren je do 31. prosinca 2012. godine te se na njega mogu prijaviti općine, gradovi, županije i država, odnosno njihova trgovačka društva, zatim obrti registrirani za obavljanje ugostiteljske i/ili turističke djelatnosti u kategoriji malog i srednjeg poduzetništva kao i obrazovne i znanstvene institucije, sustav turističkih zajednica, javne ustanove i dr. Potrebno je samo ispuniti obrazac koji se nalazi na internetskim stranicama Ministarstva turizma. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter