Prikupljaju se potpisi za predsjedničke kandidate

Na pulskoj tržnici potpise jučer počeli prikupljati članovi IDS-a (M. MIJOŠEK)
Na pulskoj tržnici potpise jučer počeli prikupljati članovi IDS-a (M. MIJOŠEK)

Na području Istre danas je započelo prikupljanje potpisa za još jednu predsjedničku kandidaturu Ive Josipovića, a danas kreće prikupljanje i za HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović. Da bi službeno mogli objaviti kandidaturu, svaki kandidat mora do 6. prosinca prikupiti najmanje10 tisuća potpisa na razini cijele Hrvatske, a svaki građanin može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata.

Na pulskoj tržnici sve do 6. prosinca prikupljati će se potpisi za Josipovića, a danas su prvi krenuli članovi IDS-a i to u suradnji sa svojim koalicijskim partnerima na nacionalnoj razini SDP-om i HNS-om. Koordinator kampanje za cijelu Istru Vili Rosanda potvrdio je da će se u Puli potpisi prikupljati i na tržnici Veruda svakoga dana od 9 do 13 sati, a danas su već krenuli i u Rovinju i Poreču.

Rosanda je pojasnio da članovi na štandovima neće isticati stranačka obilježja. Tako su i danas IDS-ovci nosili bijele jakne na kojima je pisalo "Pravi put", a ispod je stajao natpis Josipović.hr. Već sutra na pulskoj tržnici uz njih će potpise paralelno prikupljati i SDP-ovci predvođeni svojim koordinatorom kampanje umaškim gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom.

Predsjednik istarskog HDZ-a Ivan Bubić najavio je da će se potpisi za njihovu kandidatkinju Grabar Kitarović prikupljati diljem Istre, no zasad još nije otkrio gradove i općine gdje će to biti. U Istri, barem zasad  još nisu viđeni štandovi za potporu ostalim kandidatima koji su najavili ulazak u trku za predsjednika Republike, a to su Ivan Kujundžić, Ante Đapić, Ivan Grubišić i Ivan Rude pa se već sad spekulira da bi se glavna istarska predsjednička trka mogla voditi na relaciji Josipović-Grabar Kitarović.

Dodajmo i to kako će pravovaljane kandidature Državno izborno povjerenstvo (DIP) objaviti 8. prosinca, a dan nakon toga kreće izborna kampanja koja završava točno u ponoć 26. prosinca. Kandidati su dužni otvoriti i poseban račun za financiranje i donacije, koje mogu prikupljati sve do zadnjeg dana izborne kampanje. Kao što je poznato, izbori za Predsjednika Republike održati će se 28. prosinca, a bude li drugog kruga, birači će ponovno na glasovanje 11. siječnja 2015. godine.

I u Rovinju je danas počelo prikupljanje potpisa za predsjedničke kandidate. Kako smo se imali prilike uvjeriti, najažurniji su i najspremniji bili štandovi, na kojima su se prikupljali potpisi za Ivu Josipovića, a glas/potpis za sadašnjeg predsjednika mogao se dati na dva mjesta - štandu na Trgu maršala Tita i na početku, odnosno kraju Ulice Carera. Kako saznajemo, građani će do zaključivanja davanja potpisa to moći učiniti svakog dana od 9 do 12 sati. Uz dva "Josipovićeva štanda", na Trgu na Lokvi postavljen je još jedan. Trenutno je prazan, pa ne znamo u čijoj će predsjedničkoj funkciji i biti.

Od danas se u Labinu na Trgu labinskih rudara, te na Zelenicama započelo s prikupljanjem potpisa za aktualnog predsjednika, Ivu Josipovića. Aktivisti su na Trgu za par sati prikupili petstotinjak potpisa. Svaki kandidat na izbornu promidžbu smije potrošiti do osam milijuna kuna. Za kandidate koji uđu u drugi krug, taj se iznos može povećati do 1,6 milijuna kuna. Svi kandidati moraju imati posebne račune za financiranje kampanje, mogli su ih otvoriti već unatrag godinu dana, najkasnije to moraju učiniti do dana predaje kandidature. Kandidati svoju izbornu promidžbu mogu financirati iz donacija i vlastitih sredstava. Donacije mogu prikupljati najkasnije do završetka promidžbe, dakle 26. prosinca. Pravne osobe mogu kandidatu u kalendarskoj godini donirati najviše 200 tisuća kuna, fizičke, dakle građani te obrtnici, najviše 30 tisuća kuna. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, N. ORLOVIĆ RADIĆ, I. AHMIĆEVIĆ)

6. prosinac - zadnji dan za zaprimanje kandidatura

8. prosinac - rok za objavu zbirne liste kandidata

9. prosinac - službeni početak kampanje

20. prosinac - kandidati moraju DIP-u predati izvješće o svim donacijama i troškovima

26. prosinac - kraj izborne promidžbe

27. prosinac - izborna šutnja

28. prosinac - izbori


Podijeli: Facebook Twiter