Prikriveni fašizam ponovo diže glavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prisjecanjem na žrtve antifašisticke borbe, odavanjem pocasti i polaganjem vijenca uz spomenik u Parku narodnog ustanka, u Pazinu je pocelo svecano obilježavanje 65. obljetnice pobjede nad fašizmom. Nastavljeno je svecanom sjednicom Saveza antifašistickih boraca i antifašista Istarske županije.

U prigodnom govoru Tomislav Ravnic, predsjednik istarskih boraca i antifašista, podsjetio je na Drugi svjetski rat, njegov pocetak tijek i završetak, koji je ujedno oznacio slom fašizma bezuvjetnom kapitulacijom nacisticke Njemacke, 9. svibnja 1945.

"Nije to bila samo vojna, oružana pobjeda, nego i pobjeda civilizacije nad barbarstvom, pravde nad nepravdom i definitivan poraz zlocinacke ideologije nacizma i fašizma", rekao je Ravnic.

Pobjedom nad fašizmom likvidirani su fašisticki režimi koji su izazvali Drugi svjetski rat, ali nažalost fašisticka ideologija nije nestala s povijesne pozornice, rekao je Ravnic. Posebno je osudio pamfletni serijal o Titu Antuna Vrdoljaka koji, kako je rekao, služi na sramotu HRT-a, jer obiluje lažima i uvredama.

Osudivši pohlepu i profiterstvo neoliberalnog kapitalizma, Ravnic je naglasio da je vladajuca politika debelo kumovala nastanku krize koja nas potresa. Stoga je upitno možemo li vjerovati Vladi koja nas je dovela u dužnicko ropstvo, rekao je.

- Ne može se kupovati socijalni mir i cuvati vlast rasipnickim prodavanjem nacionalnih dobara, zakljucio je Ravnic i pozvao zastupnike, poglavito one iz Istre, da u Saboru traže odgovore na sva ta pitanja.

Na svecanoj sjednici mnogi se govornici nisu mogli suzdržati od komentara stanja u kojem se Hrvatska našla. Najžešci je bio Bruno Bulic, predsjednik sindikata Istre i Kvarnera, rekavši da fašizam pod kamuflažom djeluje i danas, a jedan od njegovih produkata je tobožnja financijska kriza.

Bulic je ustvrdio da ona zapravo ne postoji, vec da se radi o raslojavanju ljudi na siromašne i one koji imaju sve, a to su posljedice liberalnog kapitalizma u koji se preobrazio fašizam. Upozorio je i na to da se pod krinkom antikorupcijskih mjera vlast obracunava s politickim protivnicima, što su demokraciji neprimjerene metode.


Podijeli: Facebook Twiter