Prikljucak na kanalizaciju trostruko pojeftinio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novim zakonom o vodama smanjene su naknade za prikljucenja na javnu odvodnju. Za stambene gradevine do 200 metara cetvornih prikljucenje ce se, umjesto dosadašnje 7.692, placati 1.919 kuna, ili cetvrtinu prosjecne place u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu. Naknada za prikljucak stambene zgrade od 200 do 400 kvadrata iznosit ce 45 posto prosjecne mjesecne place, ili 5.455 kuna. Ove naknade moci ce se platiti odjednom ili na tri rate.

Još je vece umanjenje naknade za pravne osobe. Za poslovne zgrade do 500 kvadrata naknada ce se naplacivati prema visini prosjecne bruto place u RH za prethodnu godinu. Za prostore od preko 500 kvadrata naknada se penje na dvije prosjecne bruto place, dok ce se za proizvodne zgrade naplacivati 30 posto prosjecne place.

Ista ce se tarifa primjenjivati i za škole, ucilišta, ustanove za predškolski odgoj, bolnice, klinike, poliklinike, domove zdravlja, objekte studentske prehrane, objekte javne prehrane (javne kuhinje), muzeje, religijske objekte, druge socijalne ustanove i ostale gradevine društvene namjene. Za objekte koji služe iskljucivo za poljoprivrednu djelatnost, kao što su plastenici, ili za poljoprivredno zemljište, neovisno o površini, placat ce se 20 posto bruto place. Slicne tarife vrijede za gradevine koje služe sportsko-rekreacijskoj namjeni.

Mijenja se i postupak prikljucenja na kanalizaciju. Do sada su rješenje o naknadi za prikljucenje izdavala ovlaštena poduzeca koja se bave javnom odvodnjom, a sada to prelazi u nadležnost jedinica lokalne samouprave, koje ce zbog toga morati reorganizirati poslovanje svojih komunalnih službi.

Novim zakonom propisana je i mogucnost buducih korisnika da sami sudjeluju u financiranju izgradnje javne odvodnje, cija je gradnja preduvjet prikljucenja na sustav. Jedinice lokalne samouprave preuzet ce obvezu povrata tako uloženih sredstava u kanalizaciju.

Buduci da je rijec o namjenskim sredstvima, smanjenje naknade za prikljucak na javnu odvodnju u nekim ce mjestima smanjiti mogucnost investiranja u kanalizacijski sustav. (Aldo POKRAJAC)

KAKO CE SE OVE PROMJENE ODRAZITI NA DALJNJE INVESTICIJE TE KOJA RJEŠENJA ZA TAJ PROBLEM PREDVI?AJU KOMUNALNA PODUZECA ŠIROM ISTRE PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter