Prikazi i imaginariji talijanske kulture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prikazi i imaginariji talijanske kulture" naziv je znanstvenog skupa koji će se na Sveučilištu Jurja Dobrile - Odjelu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije održati od 21. do 23. rujna u povodu 40. godišnjice studija talijanistike u Puli. Prorektorica za znanost i umjetnost Sveučilišta Jurja Dobrile dr. Elis Deghenghi Olujić kazala je da je iznimno zadovoljna što će na taj način, velikim i značajnim skupom obilježiti 40 godina kontinuiranog rada i djelovanja studija talijanistike u Puli.

Prisjetila se i početaka, koji su bili akademske godine 1977./78. na tadašnjem Pedagoškom fakultetu, kada je krenuo četverogodišnji studij talijanskog jezika i književnosti. No, studij talijanskog jezika već je postojao i ranije, i to u dvogodišnjem programu na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji u kombinaciji s hrvatskim jezikom. Prve djelatnice četverogodišnjeg studija bile su, sada nažalost pokojne dr. Vera Glavinić i prof. Tea Vitale. Potom je talijanistika bila dio Pedagoškog, zatim Filozofskog fakulteta, a sada novoutemeljenog odjela pulskog Sveučilišta, odnosno prije dvije godine formiranog Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije.

Na znanstvenom skupu prijavljeni su brojni sudionici iz raznih krajeva svijeta, od Kanade, Tunisa, Belgije, Italije, te raznih hrvatskih gradova. Radni jezici su talijanski i hrvatski, a tematske cjeline odnose se na talijansku književnost, talijansku lingvistiku, dijalektologiju, talijansku kulturu i civilizaciju, prevođenje, te didaktiku talijanskog jezika i književnosti. Predviđeno je i tiskanje znanstvene monografije.

Među sudionicima, valja istaknuti i autore plenarnih izlaganja, među kojima su Edoardo Lombardi Vallauri, poznati talijanski lingvist, Giulio Ferroni, čuveni povjesničar talijanske književnosti, potom Franco Crevatin s tršćanskog sveučilišta, a tu je i niz drugih stručnjaka iz raznih oblasti talijanskog jezika i književnosti. (V. BEGIĆ)Podijeli: Facebook Twiter