Prikazana vještina pripremanja žminjskih makaruna

Makarunijada u Žminju okupila
Makarunijada u Žminju okupila

Uz Dan općine i blagdan zaštitnika Žminja sv. Mihovila u žminjskoj Areni, šatoru preko puta škole, održana je 8. Makarunijada.

Na ovogodišnjem ugostiteljskom gastro showu nastupile su ekipe šest ugostiteljskih objekata iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre. Konoba Koradin iz Kopra pripremala je makarune sa tartufima, konoba Marino iz Gračišća srnetinom, hotel Lovac iz Pazina s kokoši, konoba Đino iz Buzeta sa pancetom i kobasicama, konoba Vinja iz Pazina sa mesom od boškarina, a restoran Dorina iz Plomina sa mediteranskim umakom.

Za ugostitelje makarune su vrijedno pripremale djelatnice obrta Marial iz Sv. Katarine, a brojni ljubitelji makaruna, koji su došli probati ovaj stari specijalitet, mogli su tako vidjeti kako se pripremaju.

Priznanja za sudjelovanje na ovogodišnjoj Makarunijadi kuharima je uručio općinski načelnik Aldo Bančić.

Ovogodišnja Makarunijada bit će zapamćena po susretu istarskih proizvođača autohtonih tjestenina, među kojima su najstariji žminjski makaruni. Uz domaćine iz Općine Žminj okupili su ih Županijski odjel za poljoprivredu i Agencija za ruralni razvoj Istre.

Cilj susreta je brendiranje i zaštita autohtonih istarskih tjestenina, kao što je to učinjeno sa pršutom i drugim gastro specijalitetima. Na tržištu se naime već pojavljuju tjestenine sa istarskim oznakama, a nisu proizvedene u Istri.

Uz razmjenu proizvodnih iskustava županijski pročelnik Milan Antolović i direktor AZRI-ja Gracijano Prekalj su desetak proizvođača tjestenina upoznali sa postupkom zaštite. Proizvođači će se udružiti u udrugu, a potom će uz pomoć Županjie i AZRI-ja izraditi standarde i postupak proizvodnje istarskih tjestenina.

Kako se ovaj projekt bude razvijao Istra će dobiti novi zaštićeni gastro brend istarskih tjestenina i revitalizirati proizvodnju i meljavu pšenice. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter