Prikazana antologijska "Borba u New Yorku"

U filmu se pojavljuje i redateljica Kathryn Bigelow
U filmu se pojavljuje i redateljica Kathryn Bigelow

U raritetnoj, jednokratnoj filmskoj projekciji koji je za ovo jubilarno 15. izdanje Cinemaniaca uspjela ispregovarati njena umjetnička direktorica Branka Benčić, u ponedjeljak je u pulskom  MMC-u Luka prikazan antologijski film Zorana Popovića "Borba u New Yorku" iz 1976. godine. Ovo antologijsko djelo srpske i svjetske konceptualne umjetnosti prikazano je prije mjesec dana u londonskom Tate Britain u okviru izložbe "Conceptual Art in Britain 1964 - 1979".

Film je Popović snimio dok je boravio u New Yorku 70-ih godina i surađivao s njujorškom umjetničkom scenom. Okosnicu filma čini tema 'umjetnost i društvo', a za potrebe filma odabrani umjetnici bili su pozvani da osmisle i insceniraju vlastite nastupe oko ove teme. Film se sastoji od 12 gotovo samostalnih priloga različitih umjetnika. Osim redateljice Kathryn Bigelow i autora, u filmu se pojavljuje niz zapaženih aktera međunarodne umjetničke scene - njujorški ogranak britanske konceptualističke umjetničke grupe Art & Language (Joseph Kosuth, Mel Ramsden i Ian Burn) i Anthony McCall. 

"Borba u New Yorku" može se objasniti performativnom formom, zbog čega je ovakav vid filma tada i nazvan "film umjetnika", a čiji je Popović bio začetnik na tadašnjoj jugoslovenskoj sceni. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter