Prikazan dokumentarac o Monteparadisu


Nakon 20 godina konačno smo dobili prvi dokumentarac koji se bavi festivalom Monteparadiso. Premijerno je prikazan jučer u kinu Valli, još je jedna projekcija sutra u 20.20, a slijedi koncert u MP klubu u Rojcu. U nešto više od sat vremena redatelj, montažer i jedan od scenarista Vibor Juhas vješto je uspio stisnuti kompletnu povijest Monteparadisa.

Iako se kao promatrači pitamo što bi se još moglo ispričati o ovom punk i hardcore festivalu, ovo je za sada sasvim dovoljno. Od ljudi koji su ovaj underground festival i potom udrugu podigli na noge, poput Mladena Rabote Masketa do onih koji se cijelom stvari danas bave iz prve ruke doznajemo kako se stvarao festival i kako funkcionira. Cijela priča, od početaka na Vidikovcu do preseljenja u Rojc, je tu; doznajemo kako je bilo čistiti tvrđavu Casoni Vecchi i, nakon šest godina, od dreka očistiti podrum u Rojcu.

Juhasovi sugovornici ne nižu samo suhe činjenice, već prepričavaju i svoje dojmove, a naglašava se i utjecaj koji je Monteparadiso imao na kompletnu hrvatsku scenu. O festivalu tako pričaju i Igor Šaponja Šapo, Davor Uljanić Đuro, Vladimir Dugandžić, Edgar Buršić Rošo, Dušan Mijatović Dule, Vedran Meniga i drugi. Nisu preskočene ni problematične stvari vezane za prve godine na Vidikovcu kada su se zbog buke i ružnih stvari oko festivala pobunili okolni stanari. Isto tako, Maske otvoreno progovara o prigovorima koje su dobivali na račun koncepcije festivala, koju su neki sa scene smatrali „konzervativnom“ zato što nisu doveli ovaj ili onaj bend.

Kako priča odmiče, doznajemo i kako je nastao Monteparadiso Hacklab te kako su se u organizaciju uključile nove snage, Matko Plovanić i Perica Grgić (također scenaristi filma) koji nisu željeli samo sjediti ispred Rojca i ne raditi ništa tako da danas organiziraju i druge koncert u MP klubu u Podzemlju Rojca.

Osim što je Monteparadiso, kao udruga i kao festival, dobio novi zamah dolaskom novih ljudi, neki od njegovih prvobitnih aktera su se vremenom odvojili i formirali nove udruge i festivale poput Seasplasha. Tu su i Antifa festival, nastao nakon napada naci skinheada i mirnohoda kroz centar Pule, te Smeovo, koncert posvećen pokojnom Alešu Rodiću Šeli. Uglavnom, kako reče netko u filmu, Monteparadiso je vremenom postao "škola za izobrazbu mladih kadrova".

Juhas je cijelu priču složio tako da je prilično dinamična, uz stare snimke i fotografije te pripadajuću žestoku glazbu, jedino je kameru mogao zašarafiti na stalak, a ne snimati iz ruke. No, na stranu taj prigovor, napravio je odličan posao. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter