Prijevremeni porodi cešci u razvijenim zemljama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj prijevremenih poroda udvostrucio se u vecini razvijenih zemalja od 1995. dok je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u tom krugu u kojoj se postotak prijevremeno rodene djece smanjio, pokazalo je izvješce.

U razvijenim se zemljama danas prije 37. tjedna trudnoce rodi prosjecno šest beba na svakih sto živorodene djece, unatoc naporima da se taj broj smanji, navodi se u izviješcu "Prerano rodeni" sacinjenom u okviru programa UN-a objavljeno u srijedu.

U svijetu je u 2010. prijevremeno rodeno 15 milijuna od 135 milijuna beba, a 1,1 milijun je umro. Prijevremeno rodene bebe su one rodene prije 37 tjedna trudnoce.

Izvješce pokazuje da je od 65 razvijenih zemalja koje vode vjerodostojnu evidenciju broja prerano rodenih smanjen jedino u Hrvatskoj i Estoniji te u Ekvadoru. U ostale 62 zemlje udio nedonošcadi porastao je prosjecno s tri na šest posto. U razvijenim zemljama najcešci uzrok prijevremenog poroda su starije rodilje, višestruke trudnoce zbog lijecenja neplodnosti, induciranje poroda nakon 37 tjedna te porodi carskim rezom.

Prijevremeni porod je nakon upale pluca drugi najcešci uzrok smrti kod djece u dobi do pet godina. Dok više od 90 posto beba rodenih prije 28 tjedna u razvijenim zemljama preživi, u siromašnim zemljama njih 90 posto umire.

Nepostizanje napretka u smanjenju broja prijevremeno rodene djece dijelom je rezultat i pogrešnog poimanja da je prijevremeni porodaj rijedak i stoga nije znacajan javnozdravstveni problem.

Najniži udio prijevremenih poroda u ukupnom broju živorodene djece imaju Bjelorusija (4 posto), Ekvador, Latvija Finska, Hrvatska (5,5 posto), Samoa, Japan i Švedska (5,9 posto). (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter