Prijevremeni izbori u Sloveniji opet realna opcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluka Slovenske pučke stranke (SLS) da će izaći iz koalicijske vlade u "konstruktivnu" oporbu dovela je slovensku političku krizu u situaciju u kojoj se opet razmišlja o prijevremenim izborima kao najučinkovitijem rješenju, navode u srijedu slovenski mediji.

Predsjednik SLS-a Radovan Žerjav, koji najavljuje svoj skori izlazak ne samo iz vlade nego i iz politike, rekao je prilikom sinoćnje najave izlaska iz vlade da je iluzorno razmišljati o formiranju stabilne nove vlade sa sadašnjim parlamentom u kojemu su dvije najveće stranke kontaminirane korupcijskim sumnjama na račun njihovih vodećih ljudi, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića i premijera Janeza Janše, te se zauzeo za što skorije nove izbore.

Za prijevremene izbore sada su i centristička Građanska lista (GL) te oporbeni Socijalni demokrati (SD) i te se dvije stranke slažu da bi premijeru Janezu Janši zbog optužujućeg izvješća protukorucijske komisije trebalo izglasovati nepovjerenje u parlamentu.

Suprotno misli Karl Erjavec koji vodi Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS) i koji smatra da bi razgovore o formiranju prijelazne vlade trebalo nastaviti. Prijevremeni izbori bili bi najgore rješenje, rekao je Erjavec za Slovenski radio. Njegova stranka napustit će vladu krajem mjeseca, a Erjavec će obavljati poslove ministra vanjskih poslova dok se s njegovom ostavkom ne upozna parlament na sjednici početkom ožujka.

S pokušajima okupljanja parlamentarne većine za formiranje prijelazne vlade ipak nastavlja stranka Pozitivna Slovenija (PS). Njena je privremena predsjednica Alenka Bratušek izjavila da nesloga stranaka koje izlaze iz Janšine koalicije, a ne žele povezivanje u novu i formiranje privremene "projektne" vlade zapravo jačaju poziciju premijera Janše i produžuju političku agoniju. Komentirajući javno licitiranje s imenima  kandidata za novog mandatara, sadašnji premijer Janez Janša je za jednu lokalnu televiziju rekao da mu to nalikuje na "javni natječaj" za njegova nasljednika te upozorio da takva vlada ne bi mogla biti stabilna jer bi u njoj bile tri stranke koje su njegovoj koaliciji "zabile nož u leđa". 

Ljubljansko "Delo" upozorava i na velike programske razlike između stranaka koje bi u takvu vladu eventualno ušle, što bi njeno funkcioniranje činilo problematičnim. 

Slovenski mediji kao jedan od scenarija kako riješiti sadašnju neizvjesnu političku situaciju u kojoj se vladajuća koalicija osipa, a nova nije na vidiku, ponavljaju ideju o "slamnatom" ili "fiktivnom" mandataru. Ta zamisao navodno dolazi iz krugova Socijalnih demokrata (SD).  

Budući da premijer Janša ne želi dati ostavku i da na to ne može biti prisiljen, parlament bi pro-forma većinom glasova izabrao novog premijera, čime bi Janši i njegovoj vladi bilo izglasovano nepovjerenje, ali se ne bi mogla izglasati nova vlada, što znači da bi za koji mjesec bili potrebni prijevremeni izbori.

No, ta priča koja ovih dana cirkulira u političkim krugovima nije potvrđena i nije jasno tko je njen autor, a u političkim preslagivanjima oko dileme: prijelazna vlada ili prijevremeni izbori nisu isključeni ni nove kombinacije, prenose slovenski mediji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter