Prijevremeni izbori u Sloveniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski parlament upoznat je u nedjelju popodne na kratkoj izvanrednoj sjednici s činjenicom da niti u zadnjem 48-satnom predviđenom dodatnom krugu nije bilo prijedloga o kandidatu za mandatara nove vlade, zbog čega će uslijediti raspuštanje parlamenta i izvanredni prijevremeni parlamentarni izbori.

Predsjednik parlamenta Janko Veber izjavio je da će o toj činjenici odmah obavijestiti predsjednika Republike Boruta Pahora. Očekuje se da će Pahor odluku o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora potpisati večeras ili u ponedjeljak.

Po svim najavama, izbori za 90 članova novog saziva parlamenta održat će se u srpnju, a u tom bi slučaju Slovenija po izjavi predsjednika Pahora novu vladu s punim ovlastima trebala dobiti u rujnu ili početkom listopada. U međuvremenu, tekuće poslove nastavlja voditi vlada premijerke Alenke Bratušek u ostavci.

Zadnji parlamentarni izbori u Sloveniji, također prije predviđenog roka, bili su održani 2011. godine. Bratušek je dala ostavku početkom svibnja, nakon što je izgubila unutarstranačke izbore u Pozitivnoj Sloveniji (PS), stranci iz koje je poslije izašla i pristupila osnutku stranke Savezništvo AB, kojom će nastupiti na prijevremenim izborima. (Hina)

Izbori u Sloveniji 13. srpnja, Pahor potpisao odluku

Slovenski predsjednik Borut Pahor u nedjelju je potpisao odluku o raspuštanju parlamenta i sazivanju izvanrednih prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se održati u nedjelju, 13. srpnja.

Pahor je u izjavi nakon što je potpisao odluku rekao da je 13. srpnja u sadašnjim uvjetima najbolji datum te je pozvao birače da se odazovu u što većem broju i izbore iskoriste u cilju zajedničkog dobra.

"Unatoč nezahvalnom ljetnom razdoblju sredina srpnja je za izbore s aspekta mogućnosti birača da na izborima sudjeluju veća nego što bi bila krajem srpnja, a osobito u kolovozu", rekao je Pahor.

Pahor je također izrazio nadu da će na temelju izbora Slovenija do nove vlade s punim ovlastima doći već sredinom rujna, te je ocijenio da je Slovenija na pravom putu da izađe iz gospodarske krize.

Do prijevremenih izbora, drugih u zadnje tri godine, dolazi nakon što je ostavku zbog gubitka predsjedničkog mjesta na unutarstranačkim izborima u stranci Pozitivna Slovenija (PS) izgubila premijerka u odlasku Alenka Bratušek, a kandidat za mandatara prijelazne vlade nije bio ponuđen niti u tri predviđena kruga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter