Prijevremeni izbori na Malti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malteški premijer Lawrence Gonzi u ponedjeljak je sazvao izvanredne izbore nakon što parlament nije prihvatio proračun za 2013. njegove vlade desnog centra.

Premijer Gonzi rekao je novinarima da će malteški parlament biti raspušten 7. siječnja, a 9. ožujka održat će se izbori za novi saziv.

Proračun je pao nakon što je Franco Debono, član vladajuće nacionalističke stranke, glasovao protiv njega, ostavivši vladu bez minimalne većine od jednog glasa.

Debono je oštro kritizirao vladu, osobito ministra prometa Austina Gatta, zbog odluke da vođenje otočkog autobusnog sustava prepusti njemačkoj tvrtki Arriva i uporabe mazuta umjesto plina u novoj termoelektrani.

Malta, najmanja od 17 zemalja koje koriste euro, u velikoj je mjeri izbjegla nevolje svojih većih susjeda, a njezino je gospodarstvo raslo za 1,9 posto u trećem kvartalu ove godine.

Nacionalisti, izabrani tijesnom većinom 2008., zaostaju za oporbenom Laburističkom strankom za oko devet postotnih bodova, prema anketama objavljenim u nedjelju u malteškim novinama.

Bez poraza na glasanju o proračunu Gonzijeva vlada mogla se održati do redovnih izbora u kolovozu.

Čelnik laburista Joseph Muscat rekao je da će zadržati proračunske mjere, uključujući smanjenje najviše stope poreza na dohodak na 32 posto, da bi se osigurala ekonomska stabilnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter