Prijevoznici traže niže cijene goriva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Porecu je završio dvodnevni Susret prijevoznika Hrvatske obrtnicke komore koji su donijeli niz zakljucaka i izložili ih na konferenciji za novinare. Svoje zahtjeve su usmjerili prema Vladi od koje ocekuju da im omoguci uvjete poslovanja kakve imaju njihovi kolege u EU.

Vladimir Celišcak, predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a, zatražio je da se cestovnim prijevoznicima kojima je to osnovna djelatnost osigura povrat dijela trošarina koje su sadržane u cijeni goriva. Vele da im sada gorivo predstavlja više od 30 posto ukupnih troškova.

Valter Grubica, predsjednik Sekcije brodara, zatražio je oslobadanje malih brodara koji prevoze putnike od placanja trošarina za gorivo kako bi mogli opstati prilikom ulaska Hrvatske u EU, s obzirom da brodari iz zemalja u okruženju imaju do 60 posto niže cijene goriva.

Predsjednik Sekcije taksi prijevoznika Krešimir Marincic naveo je da je nužno zakonom definirati broj sjedala u taksi vozilima. Po njemu bi ubuduce tu uslugu mogli pružiti samo vlasnici vozila s cetiri sjedala plus mjesto za vozaca.

- Prijedlog je i da država regulira to tržište jer je jedinicama lokalnih samouprava ostavljen preširok prostor za odredivanje razlicitih kriterija za dobivanje dozvola. To je dovelo do toga da imamo svega 15 parkirnih mjesta za taksiste u Rijeci i cak 123 taksi vozila, a Grad nije postavio ogranicenje njihovog broja. Slicna je situacija u drugim gradovima koja dijele dozvole za pružanje te usluge, ali ne osiguravaju stajališta, što dovodi do sukoba medu taksistima, požalio se Marincic. (P. GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter