Prijevoz po zakonu, ali kvaliteta ostaje sporna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pismo ucenika Srednje škole Zvana Crnje koji na nastavu u dvije smjene putuju iz pravca Poreca urodilo je plodom. Oni su se, naime, žalili na skupe karte, do 1.360 kuna mjesecno, nepostojanje voznog rada, zbog cega su cesto kasnili u školu, prevoženje više putnika od dopuštenog, sa smještanjem putnika na prirucna sjedišta u bunkeru te na aroganciju vozaca. Pritom je spominjan obrt Loritrans.

Vlasnik Loritransa Nevijo Paoletic nas je medutim upozorio na neimenovanog konkurenta, na kojeg se odnose navodi ucenika. Za prijevoznika na kojeg je ukazao Paoletic nisu znali ni u školi. Buduci da je bilo indicija da su oko njegovih vozila uredovali prometna inspekcija i policija, zatražili smo njihova ocitovanja.

Od glasnogovornice Ministarstva mora, prometa i veza Marine Halužan dobili smo potvrdu da je inspekcija cestovnog prometa posljednjih nekoliko godina u više navrata obavljala nadzor nad radom prijevoznika Jakus - obrt za prijevoz putnika iz Višnjana. Spomenuti prijevoznik posjeduje dva osobna vozila kombi (8+1), kojima obavlja posebni linijski prijevoz ucenika rovinjske srednje škole.

Bez potrebnih dokumenata?


Posljednji nadzor je obavljen 19. travnja ove godine, kada je utvrdeno da u vozilu nema izvoda iz licence, ugovora s naruciteljem prijevoza i popisa putnika. Naknadno je inspekciji dostavljen na uvid izvod licence za dva vozila. Ugovor s naruciteljem prijevoza, Udrugom roditelja, sklopljen je 27. travnja, kada je dostavljen inspekciji cestovnog prometa.

Zbog pocinjenih prekršaja doneseno je inspekcijsko rješenje o zabrani prijevoza ucenika, s iskljucenjem vozila iz prometa do ispunjenja zakonom propisanih uvjeta. Nakon što je obrt Jakus 27. travnja ispunio uvjete te su mjere ukinute. Prometna inspekcija je za utvrdene nedostatke izdala i prekršajni nalog, na što je okrivljenik podnio prigovor. Prekršajni nalog s prigovorom dostavljen je Prekršajnom sudu u Rovinju.

U Ministarstvu su zakljucili da, na osnovi nalaza prometne inspekcije, prijevoznik obavlja prijevoz ucenika zakonito. Najavili su i daljnje inspekcijske preglede. Upozorili su nas da prijevoz veceg broja ucenika u vozilima nije u nadležnosti prometne inspekcije, pa su nas u Ministarstvu uputili na MUP.

Prijevoz ucenika bez natjecaja


I u Policijskoj upravi istarskoj potvrdili su nam da su rovinjski policajci u dva navrata sankcionirali vozaca prijevoznickog obrta Jakus zbog pocinjenih prekršaja prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Potom su izvijestili nadležnog inspektora za cestovni promet Ministarstva mora, prometa i veza, koji je obavio nadzor vozila i vozaca iz svoje domene rada. U policiji su najavili i da ce provjeriti imaju li Jakusova vozila u prtljažnom prostoru nadogradnju s prirucnim sjedištima te postupiti prema zakonskim ovlastima.

Razgovarali smo i s vlasnikom prijevoznickog obrta Šimom Jakusom iz Pršurici. On kaže da su njegova vozila ispravna, da ne prevozi ucenike u bunkeru, da ima licencu i potrebne dokumente. Priznaje da su ga zaustavljale prometna inspekcija i prometna policija.

- Kada je moje vozilo zaustavila prometna inspekcija, vozac se nije snašao pa inspektoru nije pokazao licencu, koja je bila medu ostalim dokumentima. Nedostajucu dokumentaciju sam brzo sredio, pa promet obavljam prema važecim propisima. Smatram da je do intervencije prometne inspekcije i policije došlo na prijavu mog konkurenta iz obrta Loritrans, rekao nam je Jakus.

Po izjavama prijevoznika Jakusa i nadležnih, prijevoz je sada legalan, a po žalbama ucenika nije i kvalitetan. Što je istina, pokazat ce vrijeme. Cinjenica je da su mnogi zainteresirani za obavljanje prijevoza ucenika pa bi se natjecajem moglo doci do kvalitetnijih rješenja. U Županiji, koja je osnivac srednjih škola, medutim neslužbeno saznajemo da ne postoji obaveza raspisivanja natjecaja za prijevoz ucenika. Prijevoz je tako prepušten tržištu pa je ugovor s Udrugom roditelja kakav je sklopio obrt Jakus legalan. Pitanje je medutim može li se prijevoz ucenika prepustiti konkurentskom nadmetanju prijevoznika, u kojem se dovodi u pitanje sigurnost putnika. (Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter