Prijevod knjige, izložba i koncert za kraj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trinaesto izdanje pogranicnih susreta Forum Tomizza završilo je, nakon raznih dogadanja u Kopru i Trstu, u petak cjelodnevnim programom u Umagu. Završnicu su navecer u galeriji Marin obilježili predstavljanje prvog hrvatskog prijevoda romana Fulvija Tomizze "Bagremova šuma", objavljenog na talijanskom jeziku 1966., otvaranje izložbe poznate slovenske umjetnice Jerce Šantej i pjesnicki koncert Artistra u Gradskoj knjižnici Umag.

"Bagremovu šumu" prevela je Lorena Monica Kmet, urednik knjige je ravnatelj Gradske knjižnice Neven Ušumovic, strucna redaktura povjerena je Sanji Roic, a tekst su lektorirale Tihana Dežjot Alessio i Ivana Martincic.

Ovaj roman zaokružuje Istarsku trilogiju koju cine još romani "Materada" i "Djevojka iz Petrovije". I u ovom romanu Tomizza uspijeva spojiti etiku zavicaja, medugeneracijske odnose koji se nalaze pred neizbježnom transformacijom s vizualnim elementom koji prati slijed vremena: svjetlost, sjena i tmina, ono što je nekoc bilo i ovo što sada jest, procitao je Ušumovic predgovor knjige koji je napisala Roic.

Nakon toga otvorena je izložba slika Jerce Šantej koju je predstavila Maja Briski. Autorica se predstavila slikama koje prate prizore po povijesnom slijedu - od austrougarskog, komunisticko-socijalistickog doba do danas. Na slikama su i životinje i njihov iskren pogled na svijet, a sve završava s krokodilima, odnosno prizorima iz današnjeg potrošacko-marketinškog svijeta.

Sve je završilo koncertom pazinske etno skupine Veja koja izvodi istarsku narodnu tradicionalnu glazbu i to u razlicitim aranžmanima, koristeci tradicijske instrumente iz cijelog svijeta.

Prije njih, uz moderiranje umjetnickog voditelja i pokretaca Foruma Tomizze, novinara, urednika i književnika Milana Rakovca, koji je s talijanskog jezika preveo kljucni Tomizzin roman "Bolji život/La miglior vita", svoje su stihovi citali pjesnikinja iz Kaštela Roberta Dubac, Marcello Potocco, predavac na Sveucilištu u Kopru, Siniša Kekez iz Splita i Tahir Mujicic iz Zagreba.

Posljednji dogadaj ove manifestacije bila je komemoracija na književnikovu grobu u rodnoj mu Materadi kod Juricana. (Tanja KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter