Prijetnje nastavnicima zbog zdravstvenog odgoja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog uvođenja zdravstvenog odgoja u školama nastavnici bi mogli postati mete ljutitih roditelja. Na to je danas u otvorenom pismu objavljenom na internetskim stranicama "Nastavnici organizirano" upozorila profesorica Dijana Grbaš Jakšić iz Osnovne škole Sesvetski Kraljevac u zagrebačkom predgrađu.

Nastavnica je napisala da je na satu razrednog odjela zamolila učenike da anonimno napišu pitanja vezana uz spolnost, pubertet i seksualnost kako bi se što bolje pripremila za temu komunikacija o spolnosti koju uskoro treba obraditi u okviru zdravstvenoga odgoja u sedmom razredu. Već sljedećeg dana defektologinja škole zaprimila je anoniman poziv jedne od majki učenika.

- Majka je izrazila otvorenu prijetnju fizičkim nasiljem ukoliko ponovno spomenem tu temu na svojim satovima. Rekla je da će okupiti deset majki, pričekati me nakon nastave i fizički me napasti. Defektologinja je majku uputila da svoje nezadovoljstvo prijavi ravnatelju i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nakon čega je gospođa nastavila verbalni napad te je ometala defektologinju u obavljanju njezinih poslova, ispričala je slučaj profesorica Grbaš Jakšić. Slučaj time nije završio, majka učenika se nastavila žaliti, a škola je poslala prijavu policiji.

- Mi profesori osjećamo se nezaštićeno i uplašeno jer stvarno ne znamo kako će roditelji reagirati kad počnemo obrađivati te navodno sporne teme. Važno je napomenuti da još nisam ni počela obrađivati temu o spolnosti, već sam je samo najavila, a roditelji su reagirali na ovakav način. Da ne bude zabune, mi smo o seksualnosti, promjenama koje nastaju kod ulaska u pubertet, o AIDS-u i dosad obrađivali na satu razrednika, ali sada zbog neprimjerene medijske pompe koja se podigla imamo problema. Nakon što mi je roditelj uputio prijetnje, obratila sam se ministarstvu, ali nisu uopće odgovorili pa se pitam tko nas nastavnike uopće štiti, kazala nam je u telefonskom razgovoru potresena profesorica.

Kaže da je pismo napisala ponajprije kako bi se obratila institucijama koje su, kako kaže, "zakuhale" cijelu situaciju, i to najprije Vladi, jer smatra da je kurikulum zdravstvenoga odgoja nedovoljno pripremljen, nabacan pa čak i nejasan te bez potrebe na brzinu uveden. Ističe da u njegovu nastanku trebalo biti više dijaloga s javnošću, s roditeljima, a posebno s njima, nastavnicima koji ga sada moraju provoditi.

- Obraćam se i Crkvi koja otvoreno poziva vjernike na otpor i bunt, a neki od njih onda, poput ove majke, kreću u svoj križarski pohod i vrlo nekršćanski napadaju one koji samo pokušavaju raditi svoj posao, piše u svojem pismu profesorica Grbaš Jakšić.

Iz Ministarstva su na naše pitanje o spomenutom slučaju odgovorili da se ni na koji način ne smatraju odgovornim za spomenuti incident. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter