Prijetnje nastavnici zbog zdravstvenog odgoja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog toga što je odbila pustiti njegovo dijete sa sata zdravstvenog odgoja, otac učenika u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi prijavio je učiteljicu prosvjetnoj inspekciji optužujući je za diskriminaciju, šikaniranje i huškanje djeteta protiv roditelja. Kao dokaz tome naveo je kako dotična učiteljica "zagovara Darwinovu teoriju evolucije" i "negira Boga koji je stvoritelj", a njegovog sina vodi na krivi put.

Zgrožena napadom koji je doživjela, učiteljica je na portalu "nastavnici.org" objavila pismo u kojem traži da se nastavnike zaštiti od roditeljskog zlostavljanja. Odgovornost za rješavanje ovakvih situacija morali bi, upozorava ova nastavnica, preuzeti škola i ministarstvo.

U njenom je slučaju nakon uvođenja zdravstvenog odgoja, roditelj, koji je član konzervativne vjerske zajednice u okvirima Katoličke crkve, od nje ultimativno zahtijevao da pusti s nastave njegovo dijete u vrijeme zdravstvenog odgoja i da mu upiše neopravdane sate.

- To mi se nije svidjelo, ali sam tenzije pokušala ublažiti činjenicom da je u trećem i četvrtom razredu zastupljenost po njemu spornih sadržaja svega dva sata godišnje, pa da nema potrebe za takvim metodama. Kako su tenzije u medijima rasle, tako je on pojačavao pritisak na mene. Počeo me verbalno vrijeđati i omalovažavati, podcjenjujući mene i profesiju kojom se bavim. Prijetio mi je da će se pobrinuti da dobijem otkaz jer dijete podučavam suprotno svjetonazoru kojeg gaji i pod kojim odgaja svog sina, navodi u pismu učiteljica.

Slučajeva prijetnji nastavnicima zbog zdravstvenog odgoja već je bilo u više škola, a u nekima je uredovala i policija. Iz ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta poručili su tada kako se ne osjećaju odgovornim za incidente zbog uvođenja zdravstvenog odgoja. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter