Prijetnja s Dunava: Protiv ćirilice i silom

Ploče uzrok novom razdoru u gradu na Dunavu (Vlado KOS/CROPIX)
Ploče uzrok novom razdoru u gradu na Dunavu (Vlado KOS/CROPIX)

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara objavio je jučer da odustaje od pasivnog i prelazi u fazu aktivnog otpora uvođenju ćirilice. Kao razlog odluke da će se silom suprotstaviti postavljanju ploča na srpskom jeziku na državne institucije u Vukovaru, navode "gruba ignoriranja Stožera i njegovih argumentiranih zahtjeva i ne iskazivanja želje za minimumom suradnje od strane Vlade".

Međutim, neslužbeno doznajemo da je predsjednik Stožera Tomislav Josić već bio dogovorio sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem. Njih su se dvojica trebala susresti u Banskim dvorima 18. veljače, određen je bio i točan termin, no naknadno je, tvrde u Vladi, Josić javio da se njegovi suradnici iz Stožera nisu složili s tim razgovorom.

- Rekao je da mu njegovi, konkretno Zdravko Komšić, nisu dopustili da se sastane s predsjednikom Vlade, kazao nam je izvor iz Banskih dvora.

Sam Josić potvrdio nam je da se trebao naći s Milanovićem, međutim, ističe da je u dogovoru s kolegama na kraju to otkazao.

- Načelno sam dao svoj pristanak za sastanak s premijerom. Ali, njihov je uvjet bio da dođem sam i da taj razgovor ostane u tajnosti. Odlučili smo zato da od toga nema ništa. Ne želim nikakve tajne sastanke bez svojih kolega iz Stožera. Mislim da bi oni samo zloupotrijebili takav moj susret s Milanovićem, rekao nam je Josić, hrvatski branitelj koji je prošao kroz srpski zarobljenički logor.

Ističe da je spreman sastati se s premijerom jedino ako će ga primiti zajedno s drugim članovima Stožera, kao što su prije dvadesetak dana učinili predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko.

U priopćenju o radikalizaciji stavova vukovarskih protivnika ćirilice poručuje se da će "svim raspoloživim sredstvima braniti Vukovar i spriječiti postavljanje ploča sa ćiriličnim natpisima".

- Za sve eventualne incidente i neželjene događaje, isključivi i jedini krivac bit će Vlada na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem koju još jednom pozivamo da ne uvodi ćirilicu i da poštuje volju većine u Vukovaru. Posebno ih pozivamo da im ni u primisli ne padne na pamet slati hrvatsku policiju na nas građane herojskog Vukovara, hrvatske branitelje, ratne invalide, logoraše, roditelje, udovice i djecu poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, upozoravaju iz Josićevog stožera.

S obzirom na to da i HDZ podržava zahtjeve Stožera za moratorij na srpsko pismo, pitali smo Josića je li osim s braniteljskim udrugama u kontaktu i s vodstvom glavne oporbene stranke.

- Nemamo ništa s HDZ-om, pa oni su napravili više zla nego ovi koji su sada na vlasti. Stranke nas uopće ne zanimaju, zaključuje predsjednik Stožera. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter