Prijetnja Iranu prijetnja je i Rusiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija ce bilo kakvu vojnu intervenciju povezanu s iranskim nuklearnim programom smatrati prijetnjom i vlastitoj sigurnosti, upozorio je u petak veleposlanik Rusije u NATO-u koji uskoro odlazi s te dužnosti.

"Iran je naš susjed", kazao je Dmitrij Rogozin novinarima u Bruxellesu. "Ako Iran bude uvucen u bilo kakvu vojnu akciju, smatrat cemo to izravnom prijetnjom našoj sigurnosti."

Rogozin je to kazao dva dana nakon ubojstva iranskog nuklearnog znanstvenika u Teheranu. Predsjednik kremaljskog Vijeca za sigurnost Nikolaj Patrušev, blizak s ruskim premijerom Vladimirom Putinom, izjavio je da Izrael tjera SAD u rat s Iranom, prenijela je agencija Interfax. Rusija se protivi bojkotu iranske nafte.

"Bez sumnje zainteresirani smo za proces neširenja oružja za masovno uništenje. No, istodobno vjerujemo da svaka zemlja ima pravo imati sve što joj je potrebno da bi se u njoj dobro živjelo", kaže Rogozin koji je zamjenikom premijera imenovan još u prosincu te ce po povratku u Rusiju nadzirati ruski sektor obrane.

SAD, EU i Japan razmatraju mogucnost uvodenja sankcija Iranu, nastojeci prisiliti vlasti da prekinu s razvojem kontroverznog programa izrade nuklearnog oružja. Teheran uporno tvrdi kako taj program nema nikakve veze s bilo kakvim vojnim ciljevima. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter