Prijeti li suša proizvodnji elektricne energije?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvor Bubic jama, iz kojeg Termoelektrana Plomin crpi vodu, prakticki je na najnižem mogucem iskoristivom nivou, tj. na razini mora. No vjeruje se da do prekida proizvodnje elektricne energije ipak nece doci jer vodostaj vrela raste i s najmanjom kišom. Tako su nam, na upit može li zbog dugotrajne suše iz pogona "ispasti" postrojenje u Plomin Luci, odgovorili iz Hrvatske elektroprivrede.

- U slucaju takve situacije, opskrbu Istre preuzeli bi ostali HEP-ovi proizvodni objekti, kao što je to slucaj kad je elektrana u remontu ili ne proizvodi zbog kvara, porucuju iz Elektroprivrede.

Pitali smo i kolika je opasnost od zaslanjenja Bubic jame, izvora kapaciteta sto litara u sekundi, ciju polovicu trenutno, sukladno koncesiji, koristi HEP.

- Zadnjih dana razina vode krece se od 40 do 52 centimetra nad morem. Radi se o vrijednostima uobicajenim za sušne ljetne mjesece, ali još ima rezerve do zaslanjenja vode koja se može u postrojenjima kemijske pripreme preraditi, odnosno procistiti da postane demineralizirana, kakva je potrebna za proizvodni proces, kažu iz HEP-a.

Alternativa TE Plomin za Bubic jamu jesu, objašnjavaju, vrela Plomin i Kožljak, odnosno voda iz crpne stanice Fonte Gaj-Kokoti te izvora Rakonek.

- S vodovodnim sustavom Labina pogon TE Plomin spojem je cjevovodom koji je izgradio HEP i predao gradskom vodovodu upravo u situacijama moguceg zaslanjenja Bubic jame, kažu iz Elektroprivrede (Igor RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter