Prijeti li Domu za odgoj djece i mladeži gašenje

Trenutno je u domu smješteno 27 djece (M. SARDELIN)
Trenutno je u domu smješteno 27 djece (M. SARDELIN)

Već se neko vrijeme spekulira o sve neizvjesnoj sudbini pulskog Doma za odgoj djece i mladeži, a spominje se i najcrnji scenarij da bi za neko vrijeme mogao zatvoriti svoja vrata. Dodatnu sumnju pobudilo je to što još uvijek aktualna ravnateljica Doma Blaženka Butorac usred mandata napušta kormilo ustanove. Štoviše, već ima drugi posao, što nam je sama potvrdila rekavši da će za mjesec dana početi raditi kao ravnateljica labinskog Centra za socijalnu skrb, a taj je posao dobila putem provedenog natječaja na kojem je očito odabrana kao najbolja kandidatkinja.

U međuvremenu je objavljen i natječaj kojim se traži novi ravnatelj pulskog doma, a sadašnja ravnateljica nije željela komentirati tko bi je mogao naslijediti. O tome će, kaže, odlučivati Upravno vijeće doma nakon pristiglih ponuda. Butorac je kazala da su i do nje došle razne priče o prestanku rada doma, no to, tvrdi, nije točno.

Po njenim riječima, dom koji je prije dvije godine napunio 50 godina postojanja iza sebe ima dugu tradiciju i uspješne rezultate i suludo je govoriti da bi se ustanova zatvorila. Štoviše, upravo su nedavno morali odbiti četiri zahtjeva za smještaj djece jer su prekapacitirani.

- Činjenica je da će se na razini svih dječjih domova kroz naredno razdoblje provesti transformacija i plan je do 2016. godine smanjiti kapacitete u ustanovama za jednu do dvije trećine. U Hrvatskoj postoji jedanaest ustanova za smještaj djece, a zahtjeva je sve više, veli Butorac te dodaje da je prioritet raditi na deinstitucionalizaciji i izvaninstitucionalnim programima da bi se što manje djece u konačnici smjestilo u ustanove. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter