Prijeti li buzetskom Društvu invalida gašenje?

Panorama Buzeta (J. PREKALJ)
Panorama Buzeta (J. PREKALJ)

Pitanje može li Društvo tjelesnih invalida iz Buzeta opstati naprosto se nameće nakon ovotjedne neuspješne izborne skupštine.

- Nakon dva mandata želio sam da me zamijeni netko novi, no nitko se nije htio prihvatiti te funkcije, kaže predsjednik Društva Mladen Jurada. Zaposlen je u Cimosu, član je sportskog društva paraplegičara Pula te reprezentacije Hrvatske u streljaštvu i sve mu je teže uskladiti ove obveze.

Udruga broji 55 članova, a izbornoj skupštini odazvalo ih se svega 13. Problem je također, kaže Jurada, što polovica članova aktualnog Predsjedništva zbog zdravstvenih teškoća ne može obnašati svoje dužnosti.

- Neozbiljno je što se članovi nisu odazvali jer svakom od njih pojedinačno Društvo je potrebno. Nastojat ću na bilo koji način da se kontinuitet održi. Za sada ćemo nastaviti u istom sastavu, na sugestiju dogradonačelnika Siniše Žulića i resorne gradske pročelnice Elene Grah Ciliga, koji su na skupštini podržali naš rad, a do kraja godine ipak pokušati oformiti novo Predsjedništvo. Možda čak i iznaći mogućnosti za angažiranje volontera koji bi barem jednom tjedno bio na raspolaganju članstvu u prostorijama našeg Društva, ističe Jurada.

Društvo tjelesnih invalida djeluje u gradskom prostoru, za koji ne plaća zakupninu ni režije, i najvećim se dijelom financira iz proračuna Grada, a njegov je angažman za članstvo vrlo bitan zbog ostvarenja prava i povlastica koje ga pripadaju. Društvo može pomoći članovima u rješavanju njihovih potreba iz domene zdravstva, mirovine, radnog i rehabilitacijskog programa, smještaja u ustanove, ostvarivanja povlastica poput onih za telefonsku i HRT pretplatu te dobivanja vinjeta za tunele i autoceste.

- Vjerujem da kada bi se ozbiljnije radilo, kada bi netko bio u našim prostorijama barem jednom tjedno, da bi se u kratkom roku članstvo udvostručilo. Uzrok ne bi bio veći broj osoba s invaliditetom, već to što bi one prepoznale rad DTI-ja, koji je mješovitog tipa pa uključuje slabovidne i nagluhe osobe, sve koji su preboljeli dječju paralizu ili se pak suočavaju s posljedicama karcinoma, moždane kapi i prometne nezgode te osobe oboljele od distrofije, epilepsije, paraplegičare, dijabetičare…, istaknuo je Jurada. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter