Prijeteće omalovažavanje antifašističkih vrijednosti

Župan Valter Flego govori na susretu na Vrbanovici (M. RIMANIĆ)
Župan Valter Flego govori na susretu na Vrbanovici (M. RIMANIĆ)

Na Vrbanovici nedaleko Kaštelira okupili su se brojni istarski antifašisti kako bi svojim tradicionalnim druženjem obilježili 72. obljetnicu 25. vojno-pozadinske stanice koje je djelovala na ovom mjestu, na kojem je 24. kolovoza 1944. poginuo borac Viktor Labinac. Uz antifašiste, domaćine, predstavnike općina Vižinada, Kaštelir-Labinci i Tar-Vabriga svečanosti su prisustvovali predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te saborski zastupnici Tulio Demetlika, Giovanni Sponza i Zoran Jovanović. Okupljenima je istarski župan Valter Flego poručio kako Istra antifašizam i njegovu baštinu živi svaki dan. Dodajući kako ovo mjesto poput mnogih u Istri svjedoči kako smo se prvi u Europi borili protiv fašizma, a značaj Narodnooslobodilačke borbe, pod Titovim vodstvom, puno je veći od opozicije fašizmu. Bila je to borba za slobodu i jednakost u što, kaže Flego, moramo uputiti našu djecu. Stoga, kaže župan, nije nam svejedno kada se na raznim skupovima izvikuju parole propalih totalitarnih režima, ali budući da se to tolerira zabrinuti smo zbog stanja u Hrvatskoj. Međutim, nećemo nikada dopustiti da se antifašizam blati i zato je važno, naglasio je Flago da i u ovo predizborno vrijeme treba ostati dostojanstven i da se zbog "dva glasa ne treba ponašati šetebandijere". Budimo uvijek isti, poručio je Flego jer, kako je rekao, naše je delamo, da razvijamo Istru kao modernu europsku regiju na temeljima antifašizma. U tomu je potrebno zajedništvo, kao što je ovo predstavljeno na Vrbanovici, ali i zajedništvo s braniteljima koji su obranili Hrvatsku. "Volio bi da se tako razmišlja i radi i u ostalim županijama u Hrvatskoj, zbog nas i zbog naše djece", poručio je Flego.

Suradnju s antifašistima i svima koji žele svekoliki boljitak i napredak Hrvatske istako je i Mirko Buić, dopredsjednik UDVDR Poreč. Dodajući kako se s braniteljskom populacijom često manipulira i koristi u dnevnopolitičke svrhe. U ovom je trenutku na ovom našem prostoru prisuta netolerancija i omalovažavanje neistomišljenike, rekao je Bujić, naglasivši kako to njihova udruga nikako ne podržava, već podržava vrijednosti stvorene u antifašističkoj borbi i domovinskom ratu, a to su tolerancija, suživot i poštivanje različitosti u korist bolje budućnosti cijele zajednice.

Predsjednik porečkih antifašista Božo Štifanić podsjetio je na dane antifašističke borbe u kojoj je zahvaljujući istarskim i hrvatskim antifašistima s Titom na čelu Istra napokon sjedinjena s maticom zemljom Hrvatskom. Svi koji drugačije žele tumačiti antifašističku borbu griješe, smatra Štifaniće, jer svi koji danas vrijeđaju i omalovažavaju Tita moraju znati da se bez njega Hrvati u Istri nikada nebi sjedinili sa svojom domovinom. Stoga drži licemjernim što se tvorcu pazinskih odluka Ljubi Drndiću tek sada, posmrtno daje odlikovanje. Neprimjerenim što se istim povodom daje odlikovanje Drndiću i, kako kaže, zločincu Nikoli Štedulu smatra i dopredsjednik istarskih antifašista Edo Jerman pročitavši pismo koje je upućeno predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, u kojem antifašisti ukazuju na jačanje desnih ekstremista što predstavlja veliku opasnost za budućnost Hrvatske. 

Domaćin susreta Marko Ferenac, načelnik općine Vižinada, pozdravljajući goste naglasio je kako su idelali za koje su se borili antifašisti, a to su humanost, pravednost, ravnopravnost, socijalna pravda i bratstvo među ljudima i danas predstavljaju motive i inspiraciju za sadašnje i buduće djelovanje. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter